Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Lidé se plavbou ve Vltavě rozloučili s nejstarší praktikující českou otužilkyní

Několik desítek otužilců se dnes ve Vltavě v pražském Braníku rozloučilo s nejstarší praktikující českou otužilkyní Boženou Černou. Plavbou v deset stupňů studené vodě kolem osvětlené bójky s nápisem Boženka vzdali členové I. plaveckého klubu otužilců Praha hold populární plavkyni, která zemřela 5. listopadu ve věku 91 let.

"Boženka pro nás byla ikona otužování, protože k nám do oddílu chodila od 70. let. O tom, jaký to byl člověk, vypovídá to, že všichni ji měli rádi a ctili ji. Ona vždy všechno převedla v dobré, a to, že dokázala do jedenadevadesáti let dělat otužování aktivně, je nesmírně inspirativní," řekl předseda klubu Tomáš Prokop.

Přítomní v plavkách i přes chladné počasí drželi na břehu minutu ticha. Někteří přinesli květiny, které pustili po Vltavě nebo položili ke stojanu s portrétem zesnulé. Zapalovali svíčky a vzpomínali na loňskou bujarou oslavu narozenin Černé, která se uskutečnila v klubovně klubu. V té době si Černá ještě týden co týden chodila zaplavat do studené Vltavy. "Hřeje mě mládí. Byla jsem strašně nemocná, měla jsem endogenní depresi. Tady jsem začala plavat a tady jsem ji utopila," vyprávěla.

Ještě v roce 2019 byla tehdy devětaosmdesátiletá Černá nejstarším účastníkem 73. ročníku Memoriálu Alfreda Nikodéma v Praze. Na akci na Slovanském ostrově měla voda 5,6 stupně, teplota vzduchu byla 4,7 stupně. O rok později se ze závodů ze zdravotních důvodů omluvila. Po srpnové zlomenině krčku to vypadalo, že se znovu vrátí k otužování, ale věk a přidružené zdravotní obtíže to nakonec neumožnily.

"Boženka zůstane v našich srdcích a vzpomínkách pramenem dobré nálady, vrozené lidskosti a inspirace v mnoha směrech. Ještě na jaře letošního roku s námi Boženka ve Vltavě plavala, v létě pak s námi několikrát v Braníku u klubovny na lavičce poseděla a povyprávěla. Teď už pluje do otužileckého nebe ...a je jí líp," napsali na stránkách jejího mateřského I. plaveckého klubu otužilců Praha.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto I. plavecký klub otužilců Praha

Štítky ČR, zajímavosti, kondice, pietní, Černá, Vltava, Božena Šustrová, Praha, Braník, otužování, Tomáš Prokop

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Eva Prokšová

Plavbou? plavba, -y ž
1. cesta, jízda lodí: plavba po moři; sportovní plavba
2. doprava po vodě: námořní, obchodní plavba;
plavební příd.: plavební komora

Sobota, 20. listopadu 2021, 07:03Odpovědět

Lidé se plavbou ve Vltavě rozloučili s nejstarší praktikující českou otužilkyní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.