Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Magoři posílají dotazy, aby zdržovali, řekl Havlíček. Kvůli Landově výzvě je nutné posílit kapacity hygien

Kvůli iniciativě Zlatý špendlík zpěváka Daniela Landy, která vyzvala k zahlcení krajských hygienických stanic (KHS), bude podle vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu a dopravy Karla Havlíčka (ANO) nutné posílit personální kapacity hygien. Řekl to dnes v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

„V tuhle chvíli to není o tom, že by selhala hygiena nebo selhal stát“

Ministerstvo zdravotnictví podle pátečního vyjádření ministra Adama Vojtěcha (za ANO) na iniciativu podává trestní oznámení pro podezření ze sabotáže. Iniciativa vyzvala k zahlcení KHS žádostmi o informace podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Vojtěch v pátek sdělil, že podobných žádostí dorazilo na hygienické stanice po Landově výzvě asi 10 tisíc.

K zahlcení hygieniků vyzvala iniciativa v pondělí na webu. Jejím terčem jsou všechny kapacity pro trasování případů covidu-19, uvedl na twitteru státní tým Chytré karantény. Landa řekl iDNES.cz, že lidé jen chtějí informace.

„Jestliže jsme posílili hygieny, jedou na sto procent a pak tam naprosto cíleně posílají, a já se nebojím říct magoři, cíleně dotazy, aby je zdržovali, zahltí jim záměrně mail, aby nemohli chodit kontrolovat, tak v tuhle chvíli to není o tom, že by selhala hygiena nebo selhal stát," řekl Havlíček.

Rázně odsuzujeme aktivity všech antivaxerů. Praha zavrhla Landovu iniciativu Zlatý špendlík

Pracovní skupina pražského magistrátu, která se sešla v pátek, řešila jednání iniciativy Zlatý špendlík. Tu odsoudila za ztěžování práce hygieniků kvůli zahlcení e-mailových schránek dotazy. Pracovní skupina osloví Ústřední krizový štáb...

„Zahlťme neprodleně hygieny“

„Máme jedinou možnost. Díky těmhle cvokům musíme posilovat o stovky lidí hygieny, aby začaly chodit do terénu a kontrolovat a současně vyřizovaly tyhle nesmyslné dotazy," dodal. O kolik lidí by se kapacity měly navýšit, Havlíček nesdělil. Podle místopředsedy ODS Martina Kupky by se měly posílit kapacity call center pro trasování kontaktů lidí nakažených koronavirem, a to i zapojením komerční sféry.

Iniciativa Zlatý špendlík ve výzvě nazvané "Zahlťme neprodleně hygieny" označila vládní opatření, která mají zpomalit nynější rychlý nárůst počtů nakažených, hospitalizovaných a zemřelých na covid-19, za protiústavní. „Prosíme tedy každého z vás, aby se klidně i opakovaně dotazoval KHS na aktuálně probíhající kontroly. Práce hygienických stanic na přípravě odpovědí pro vás bude pro naše občany jistě užitečnější než nesmyslná šikana živnostníků, poskytovatelů služeb a jejich zákazníků," píše iniciativa. Následně uvádí na webu podrobný popis, jak žádost o informace podat. Landa již v minulosti kritizoval opatření státu proti epidemii.

Ministerstvo podává trestní oznámení na Landovu iniciativu. Obviňuje ji ze sabotáže

Ministerstvo zdravotnictví podává trestní oznámení na iniciativu Zlatý špendlík, za kterou stojí mimo jiné zpěvák Daniel Landa. Podle ministerstva se iniciativa dopustila sabotáže poté, co vyzvala lidi k zahlcení krajských hygienických stanic...

„Útočit na přepracované zaměstnance hygienické služby je odporné“

Například jihočeští hygienici už ve středu uváděli, že dostali od příznivců iniciativy stovky e-mailových dotazů. „Jedná se o dotazy typu: kde jste byli na kontrole 8. listopadu, co jste dělali 9. listopadu a tak dále. Z jedné mailové adresy nám klidně přijde třeba deset takových dotazů. Jedná se skutečně o obstrukční otázky, na které bychom ale měli podle zákona o svobodném přístupu k informacím odpovědět," uvedla ředitelka jihočeských hygieniků Kvetoslava Kotrbová.

Landovu akci zkritizovaly zdravotnické odbory. „Útočit na přepracované zaměstnance hygienické služby je odporné a ohrožuje to nejen fungování hygienické služby, která je nezastupitelným orgánem ochrany veřejného zdraví, ale i zdraví a životy občanů," uvedl ve čtvrtek Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR.

KHS jsou od loňského března kvůli pandemii nemoci covid-19 vytíženější než dříve. K běžné agendě, například kontrolám stravovacích zařízení nebo bezpečnosti práce, se věnují trasování kontaktů nakažených nebo kontrolám dodržování protiepidemických opatření.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zlatý špendlík

Štítky Zlatý špendlík, koronavirus, vláda, Landa, Praha, hygiena, Daniel Landa, Krajská hygienická stanice, Karel Havlíček, ANO 2011, Česká televize, COVID-19, Adam Vojtěch, Otázky Václava Moravce, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dagmar Ry

Tak nenuťte hygienu pověřovat terénními kontrolami a přestaňte buzerovat lidi, havlíčku & adiku!

Pondělí, 15. listopadu 2021, 12:32Odpovědět

Magoři posílají dotazy, aby zdržovali, řekl Havlíček. Kvůli Landově výzvě je nutné posílit kapacity hygien  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.