Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Personál kaváren v Praze kontroloval doklady o bezinfekčnosti, někde se omlouval

, aktualizováno 1. listopadu 2021, 21:00

Personál pražských kaváren dnes většinou pečlivě kontroloval u hostů potvrzení o bezinfekčnosti. Někde se obsluha za tento požadavek omlouvala. Některé podniky informaci o tom, že od začátku listopadu musejí vyžadovat doklad o očkování, prodělání nemoci nebo negativním testu na covid-19, vyvěsily u vstupu. Zákazníci o novém opatření věděli a s prokazováním zpravidla neměli problém. Vedle toho byly i restaurace, jejichž obsluha hosty nekontrolovala vůbec, případně se jich jen zeptala, zda doklad mají.

Všechny hosty, kteří se dnes chtěli posadit u občerstvení v kavárně Cafedu v blízkosti Národního muzea, personál při objednávce požádal o předložení příslušeného potvrzení. Sdělení o novém opatření bylo také vystaveno v kavárně. "Nařízení se týká konzumace na místě, proto informaci nemáme hned u dveří, ale až u vstupu do části určené k sezení," řekl majitel kavárny Adam Pejsar. Tím, že je Cafedu bez obsluhy u stolu, vyžadování opatření podle něj možná mírně prodlouží dobu odbavení. Za první zhruba dvě hodiny provozu žádný z hostů podle Pejsara neměl problém se dokladem prokázat. Zatím je podle něj těžké odhadovat, zda se opatření projeví v návštěvnosti. Klientelu ale podle něj tvoří mladí lidé, studenti vysokých škol, u kterých nepředpokládá komplikace. Naopak si myslí, že se hosté budou nyní cítit víc bezpečně.

Kontroly platí i pro nákupní centra

Potvrzení o očkování, prodělání nemoci nebo testu vyžadovala také obsluha v kavárně Costa Coffee v obchodním centru Quadrio na Národní třídě. Zákazníci, včetně cizinců, se prokazovali. Většina stolků v kavárně byla ráno zaplněna. Doklad při objednávce na místě žádal i personál kavárny Starbucks na Jungmannově náměstí. Pracovnici bylo očividně nepříjemné se potvrzení dožadovat a omlouvala se za to.

V kavárně Myšák ve Vodičkově ulici se museli všichni hosté potvrzením prokázat u stolu. Ti, kteří používali aplikaci Tečka, předložili QR kód, který si personál na svém zařízení načetl a zkontroloval. V případě doložení testu servírka kontrolovala, zda jde o PCR či antigenní test a dohlížela na to, aby nepřekračoval platnost od odběru.

Potvrzení o bezinfekčnosti vyžadovala po hostech také obsluha v cukrárně Sweetbar Café v Libni. Servírka při předložení aplikace Tečka načetla a zkontrolovala QR kód. V podniku byla odpoledne uvolněná atmosféra, většina hostů si nicméně brala kávu a zákusky s sebou.

Některá místa nařízení ignorují

Ne všechny podniky v hlavním městě ale nové opatření vlády dodržovaly. Doklad o bezinfekčnosti zákazníků nekontrolovali například v restauraci Vinohradský Burger Bar v širším centru Prahy. Redaktorku ani další příchozí zákazníky před obědem nikdo o doklad nepožádal. Na dotaz však obsluha uvedla, že většinu zákazníků kontroluje. "Kontrolujeme to občas, lidé nám to i sami ukazují, ale jak je to nové, člověk na to tak často nemyslí. Zvykáme si," řekla servírka.

Restaurace letos na jaře během uzávěry, kdy mohla kvůli nařízení vlády podávat jídlo jen skrze výdejní okénko, měla k podpisu petici hnutí Otevřeme Česko-Chcípl PES. Ta tehdy žádala vládu o otevření restaurací a dalších podniků. Iniciativa dnes uvedla, že zhruba 400 restaurací nebude dodržovat kontroly bezinfekčnosti hostů.

Nedůsledná kontrola zákazníků ve Vinohradském Burger Baru s tímto protestem však podle číšníka nesouvisí, jen není v silách obsluhy vše ověřovat. "Petici jsme tu umístili, ale dál se nám to nevyplatilo kvůli vysokým pokutám," dodal.

Prokazujte se automaticky, žádá obsluha

Na dveřích restaurace Dejvická sokolovna bylo upozornění, že hosté by měli předkládat doklad o očkování nebo testu automaticky po usazení ke stolu. "Děkujeme, že nám pomáháte, my jsme si to nevymysleli a ani obsluha není z této povinnosti nadšená," uvádí leták. Obsluha na místě zpravodaje zkontrolovala. Už dva lidé z restaurace ale podle servírky odešli, protože si mysleli, že si z nich dělá legraci.

O několik ulic dále v jedné plzeňské restauraci se servírka některých hostů ptala, zda testy skutečně mají, už je ale nekontrolovala. Dalšího zákazníka se už ani nezeptala.

Platnost testů se ode dneška změnila. PCR test je možné použít místo sedmi dnů jen tři dny od odběru, antigenní test platí namísto 72 hodin jeden den. Preventivní testy ode dneška lidé až na výjimky nemají hrazené z veřejného zdravotního pojištění.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto unsplash.com

Štítky ČR, restaurace, koronavirus, Praha, kavárna, očkování, Národní muzeum, Starbucks, Costa Coffee, Hnutí PES

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Personál kaváren v Praze kontroloval doklady o bezinfekčnosti, někde se omlouval  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.