Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Bohdalová, Žák nebo Vágner. Podívejte se, které pražské rodáky letos vyznamenal Zeman

Mezi lidmi oceněnými prezidentem Milošem Zemanem je i několik rodáků z Prahy. U příležitosti státního svátku Dne vzniku samostatného československého státu udělil prezident 29 vyznamenání. Slavnostní ceremoniál je naplánovaný na 1. ledna. Podívejte se na vizitky osobností z Prahy, které Zeman u příležitosti státního svátku 28. října vyznamenal.

Jiřina Bohdalová - herečka

Řád bílého lva občanské skupiny I. třídy
(za zvláště vynikající zásluhy o stát v oblasti umění)

Jiřina Bohdalová (3. května 1931) - jedna z nejoblíbenějších hereček, která svůj talent uplatnila zejména ve filmu a v televizi, například ve snímcích Dáma na kolejích, Ženy v ofsajdu či Čtyři vraždy stačí, drahoušku. Její životní rolí je zřejmě part v kdysi trezorovém snímku Karla Kachyni Ucho (1970). Úspěch jí přineslo i účinkování v legendárním Televarieté. Herečka nechyběla v televizních seriálech F. L. Věk, Chalupáři, Létající Čestmír, Cirkus Humberto, Přítelkyně z domu smutku nebo Pojišťovna štěstí.

Bohdalová působila v Městských divadlech pražských, od roku 1967 až do konce 90. let v Divadle na Vinohradech. Je držitelkou dvou Českých lvů, pravidelně bývá diváky oceňována v anketě Týtý. V roce 2011 získala Thálii za celoživotní mistrovství. V roce 2004 Bohdalová u soudu vyhrála spor s ministerstvem vnitra kvůli evidenci v seznamu agentů Státní bezpečnosti (StB). Herečka žádala vymazání svého jména. V roce 2013 dostala od prezidenta Zemana medaili Za zásluhy.

Jiří Baloun - velvyslanec v Afghánistánu

Medaile Za hrdinství
(za hrdinství)

Jiří Baloun (27. března 1961) - velvyslanec v Afghánistánu, oceněn za organizování evakuace z této země poté, co ji ovládlo islamistické hnutí Tálibán. Generál v záloze Baloun byl velvyslancem v Afghánistánu jmenován v lednu 2020. Do diplomacie přešel po kariéře v armádě, kde zastával řadu významných funkcí. Před nástupem na velvyslanectví v Kábulu byl ministerským radou na ministerstvu zahraničních věcí.

Pochází z Čelákovic u Prahy. Vystudoval Vysokou vojenskou technickou školu v Liptovském Mikuláši na Slovensku a poté absolvoval postgraduální studium Vojenské akademie v Brně. Následně absolvoval externí doktorandské studium v oboru teorie řízení, teorie bojového použití vojsk na Vojenské akademii/Universitě obrany v Brně a v letech 2007 a 2008 program Národní bezpečnostní strategie na vojenské škole National War College ve Washingtonu. Profesní kariéru zahájil v tehdejší československé armádě jako velitel radioreléové čety, později byl důstojníkem spojovacího vojska. V letech 1993 až 1998 zastával štábní funkce na generálním štábu, v letech 1998 až 2001 byl národním představitelem pro velení, řízení a konzultace ve stálé delegaci ČR při NATO v Bruselu. Později zastával různé funkce na generálním štábu, mj. byl zástupcem náčelníka i náčelníkem odboru rozvoje velení a řízení sekce velení a řízení a náčelníkem Agentury komunikačních a informačních systémů. Později byl bezpečnostním ředitelem ministerstva obrany a náčelníkem spojovacího vojska. V letech 2011 až 2014 byl vojenským představitelem ČR v NATO a EU v Bruselu a poté byl zástupcem a prvním zástupcem náčelníka generálního štábu. V květnu 2004 byl jmenován do hodnosti brigádního generála, o sedm let později do hodnosti generálmajora. Do hodnosti generálporučíka ho prezident Miloš Zeman povýšil v říjnu 2015.

Jan Cimický - psychiatr, prozaik, básník, překladatel, dramaturg a scénárista

Medaile Za zásluhy I. stupně
(za zásluhy o stát v oblasti kultury)

Jan Cimický (23. února 1948) - psychiatr a spisovatel. Dlouhá léta působil v Psychiatrické léčebně v Bohnicích, v letech 1981 až 1996 zde byl primářem socioterapeutického a rehabilitačního oddělení. V roce 1996 otevřel centrum duševního zdraví Modrá laguna, kde působí dodnes. Rodák z Prahy vystudoval Fakultu všeobecného lékařství Univerzity Karlovy a psychiatrii se začal věnovat hned po studiu. V roce 1977 také obhájil doktorát na univerzitě v Paříži a stal se jejím zahraničním asistentem.

Kromě své profese se Cimický intenzivně věnuje i literární tvorbě. Píše romány z lékařského prostředí, detektivky, populárně-naučné publikace o psychiatrii pro širokou veřejnost, básně a také překládá z francouzštiny. Spolupracoval také na scénáři seriálu Stopy života, který vysílala televize Barrandov.

Emil Šneberg - přímý účastník bojů Pražského povstání na konci druhé světové války, stíhací letec

Medaile Za zásluhy I. stupně
(za zásluhy o stát v oblasti bezpečnosti státu a občanů)

Emil Šneberg (8. září 1931) - Rodák z Prahy, jehož otec byl letcem rakousko-uherské armády a veteránem první světové války, se musel za druhé světové války s rodinou vystěhovat do Vokovic. Během Pražského povstání se po otcově boku aktivně účastnil různých akcí. Přemalovávali v ulicích německé nápisy, dohlíželi na odchod Němců z letiště, zabavovali zbraně, provedli odminování letiště. Na letišti také deaktivovali časovanou bombu. Účastnili se posledních bojů s Němci, kteří se skrývali v údolí Divoké Šárky. Pomáhali stavět barikády, otec byl posléze velitelem jedné z nich. Za statečnost během povstání Emila společně s otcem prezident Edvard Beneš po válce vyznamenal Československým válečným křížem. Po válce vstoupil do armády a absolvoval Vojenskou leteckou akademii. Léta aktivní služby strávil u stíhacího letectva sboru, mimo jiné i v Praze. V závěru kariéry a po ukončení aktivní služby se stal náčelníkem štábu letecké armády v Praze, kde působil až do svého odchodu do důchodu. Dnes je aktivním členem Československého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS).

Karel Vágner - hudební producent, skladatel

Medaile Za zásluhy I. stupně
(za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění)

Karel Vágner (22. března 1942) - hudebník a hudební producent. Během svého života prošel řadou kapel, známý je díky dlouholeté spolupráci se zpěvačkou Hanou Zagorovou. Otec šesti dětí, mimo jiné známého rybáře Jakuba Vágnera, se uplatnil i jako zpěvák, bavič, režisér nebo dramaturg. Od 90. let se Vágner intenzivně věnoval hlavně podnikání a práci producenta, v únoru 1990 založil vydavatelskou firmu Multisonic, ve které působí dodnes.

Pražský rodák se původně věnoval hlavně sportu, k hudbě se dostal během vojenské služby, po které vystudoval hru na kontrabas na pražské konzervatoři. Kariéru začínal s Greenhorny, později hrál s Karlem Vackem mladším, v Tanečním orchestru Československého rozhlasu, ale například i v Semaforu u Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého. Je také autorem řady hitů, napsal například hudbu k svého času populární písni Holky z naší školky dua Petr Kotvald a Stanislav Hložek.

Pavel Žák - textař a hudebník

Medaile Za zásluhy I. stupně
(za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění)

Pavel Žák (28. srpna 1941) - textař, režisér, scenárista. Absolvent AMU v Praze v oboru harmonie a skladby působil poté jako učitel a metodik Ústředního domu pionýrů a mládeže Julia Fučíka v Praze. Spolupracoval s Jaroslavem Jakoubkem, čímž vzniklo několik písní například pro Karla Hálu, Hanu Hegerovou či Evu Olmerovou. Byl dramaturgem a zvukovým režisérem na Světové výstavě 1967 v Montrealu a autorem, hudebním režisérem a scenáristou několika pořadů Československého rozhlasu jako Radionokturno, Houpačka, Koncert Mikrofóra, Junior 30, Top twenty, 60 pro 20, Radioburza, Sonda X, Kotouče slávy, Junior večerník, Vysíláme za dobrou práci a pro radost. Uplatnil se také v literárně-dramatické a hudební redakci pořadů pro děti a mládež v Československé televizi.

Na svém kontě má od roku 1963 podle svých slov přes 1300 písňových textů. Jako textař spolupracoval s mnoha hudebními autory, například Karlem Vágnerem, Zdeňkem Mertou či Alešem Sigmundem, psal texty především pro Hanu Zagorovou, Petra Rezka, dvojici Hložek-Kotvald a Karla Černocha. U některých skladeb je rovněž autorem hudby, sám žánr označuje jako pop-šanson. Hudbu psal i pro televizní filmy a inscenace. Je autorem básnických sbírek pro děti i dospělé Žákajda a Kalamajky.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto David Sedlecký, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Štítky Zeman, ocenění, 1918, rodáci, Praha, Miloš Zeman, Jiřina Bohdalová, Karel Vágner, Pavel Žák, umění, kultura, herec, režisér, Československo, Jiří Baloun, Jan Cimický

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bohdalová, Žák nebo Vágner. Podívejte se, které pražské rodáky letos vyznamenal Zeman  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.