Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Česko si připomnělo vznik státu. V Praze proběhla pieta na Vítkově nebo na Hradčanském náměstí

Česko si dnes připomnělo 103. výročí vzniku samostatné republiky v roce 1918. Akce se konaly po celé zemi. Pietní setkání se po roční pauze způsobené pandemií koronaviru uskutečnilo také na pražském Vítkově. Covid ho ale ovlivnil i letos, bylo bez účasti veřejnosti. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve vyjádření pro novináře uvedl, že Česko by nemělo dovolit zásahy do své svrchovanosti, což podle něj nejvíc dělá EU. Unii ve svém projevu v Míčovně na Pražském hradě kritizoval i bývalý prezident Václav Klaus. Prezident Miloš Zeman se kvůli své hospitalizaci dnešních akcí neúčastní, předávání nejvyšších státních vyznamenání Hrad přesunul na 1. ledna. Hrad večer zveřejnil seznam oceněných.

Veřejnost na ceremoniál na Vítkově nesměla

Na Vítkově položili u hrobu Neznámého vojína věnce kromě Babiše například předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) nebo náčelník generálního štábu Aleš Opata. Zemana zastoupil náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky Jan Kaše.

Někteří lidé nesli nelibě, že veřejnost na ceremoniál nesměla. Návštěvníků, kteří se chtěli zúčastnit, se sešlo několik desítek. Ministerstvo obrany uvedlo, že o zákazu pro veřejnost rozhodla hlavní hygienička. Kromě covidu zkomplikovala akci také mlha. Kvůli ní nemohly vzlétnout gripeny ani vojenské helikoptéry.

Babiš uvedl, že Česká republika by si měla vážit své nezávislosti. „Jsme svrchovaný stát, i když jsme součástí Evropské unie a NATO, neměli bychom nechat cizí instituce a cizí státy zasahovat do naší svrchovanosti,“ řekl premiér. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v reakci na jeho slova řekl, že „jestli někdo dělá něco pro svrchovanost a svébytnost České republiky, tak je to zejména parlamentní diplomacie českého Senátu“ a že Babiš by se tím měl inspirovat. Premiér dnes ve 20:15 ještě vystoupil s několikaminutovým projevem, který nabídnou veřejnoprávní média i soukromé televize nebo servery.

Klaus kritizoval OSN nebo EU

Akci v Míčovně Pražského hradu, na které vystoupil Klaus, pořádal Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS) spolu s dalšími spolky. Zúčastnilo se jí asi 100 lidí. Podle Klause Česko opět stojí na klíčové křižovatce, na které začíná jít o všechno. Míní, že „bořitelé našeho světa“ ke svým cílům využívají především mezinárodní instituce jako Organizaci spojených národů a EU. „I v důsledku toho politika Bruselu sleduje jiné cíle, než jakými jsou svoboda, prosperita a zvyšování životní úrovně obyvatel Evropy,“ uvedl Klaus. Kritizoval „nevědeckou klimatickou chiméru“, útok na životní styl Evropanů nebo omezování občanských práv a svobod „pod záminkou epidemie“.

Lidé se scházeli rovněž u sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí v Praze. Položením květin tam uctili vznik republiky i zástupci Senátu či rektoři. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) připomněl, že Československo rovněž stálo na parlamentní demokracii a dvou parlamentních komorách. Podle něj je nutné dál pečovat o suverenitu a nezávislost země a její demokratické principy. Nedávné volby do Sněmovny, ve kterých uspěla opozice, označil za naději.

Státní svátek také na Slovensku

V Bratislavě položila věnce k sochám Masaryka a spoluzakladatele společného státu Čechů a Slováků Milana Rastislava Štefánika slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „V dané době byla republika velmi moderním státem, s moderní ústavní listinou, ústavním soudem, volebním právem pro ženy,“ řekla. Vznik Československé republiky byl podle ní předpokladem samostatné slovenské státnosti.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Senát Parlamentu ČR

Štítky ČR, Slovensko, historie, 1918, státní svátek, Česko, Vítkov, Pražský hrad, Václav Klaus, Evropská unie, Andrej Babiš, Praha, Miloš Zeman, Hradčanské náměstí, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko si připomnělo vznik státu. V Praze proběhla pieta na Vítkově nebo na Hradčanském náměstí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.