Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Den vzniku samostatného Československa je tady. Některé vládní paláce v Praze se dnes otevřou veřejnosti

Několik historických budov na pražské Malé Straně, které slouží vládě či Parlamentu, se na dnešní svátek 28. října otevřou veřejnosti. Lidé si v tradiční den otevřených dveří mohou prohlédnout jindy nepřístupné prostory Valdštejnského a Kolovratského paláce, kde sídlí Senát. Prohlídky se konají v Lichtenštejnském paláci na Kampě, který využívá pro reprezentační účely Úřad vlády ČR. Otevře se i Rohanský palác v Karmelitské ulici, v němž sídlí ministerstvo školství, i některé budovy pražského magistrátu.

Valdštejnský, Kolovratský nebo Lichtenštejnský palác

Ve Valdštejnském paláci si mohou příchozí prohlédnout Hlavní sál, Rytířskou a Audienční síň, Mytologickou chodbu nebo jednací sál senátorů. V Kolovratském paláci nahlédnou mimo jiné do Zeleného a Růžového salonku. Den otevřených dveří se v Senátu koná od 9 do 16 hodin.

Zájemci o prohlídku Lichtenštejnského paláce uvidí reprezentační sály a salonky, které slouží k pořádání důležitých protokolárních akcí či konferencí. První ze série komentovaných prohlídek začne v 9:00 a poslední v 16:00.

Velký a Malý zrcadlový sál a otevřená Nová radnice

Ministerstvo školství během státního svátku představí Velký a Malý zrcadlový sál, ve kterých se konají porady vedení nebo reprezentační akce úřadu. Nahlédnout budou moci i do pracovny ministra. Prohlídky začínají v 10:00 a poté každou půlhodinu do 15:00.

Obyvatelé či návštěvníci hlavního města dnes mohou nahlédnout i do několika budov pražského magistrátu. Otevřená bude Nová radnice a rezidence primátora na Mariánském náměstí či Škodovy salonky v Jungmannově ulici. Před návštěvou rezidence primátora v budově Městské knihovny je třeba si předem rezervovat čas komentované prohlídky.

Poslanecká sněmovna zůstává uzavřena

Tradiční den otevřených dveří na Den vzniku samostatného Československa tento rok nepořádá Poslanecká sněmovna. Vedle epidemické situace je to zejména kvůli pokračující rekonstrukci hlavního vstupu do sídla dolní parlamentní komory ze Sněmovní ulice a fasád na sněmovních budovách na Malostranském náměstí.

Návštěvníci musí mít uvnitř budov respirátor a dodržovat rozestupy. Senát a ministerstvo školství upozornily, že před prohlídkou je třeba doložit i bezinfekčnost, tedy ukončené očkování, negativní test či prodělání nemoci.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, Československo, historie, památky, vláda, senát, 1918, Praha, Senát Parlamentu ČR, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, den otevřených dveří, Lichtenštejnský palác, Pražský magistrát, Parlament České republiky, Kolovratský pal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Den vzniku samostatného Československa je tady. Některé vládní paláce v Praze se dnes otevřou veřejnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.