Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Český undeground přišel o legendu. MC Špína zemřel v mrazu v parku jako bezdomovec

Smutný konec potkal českou undergroundovou legendu. Pro muže, kterého všichni znali pod jménem MC Špína se stal osudným noční mráz. V poslední době žil v Praze na ulici mezi bezdomovci a tam také ve věku 64 let zemřel. Jeho tělo našli náhodní chodci v jednom pražském parku. MC Špína se proslavil nejen doma, ale i v zahraničí jako zpěvák, kdy spolupracoval s celou řadou dýdžejů a muzikantů zejména z oblasti elektronické hudby, techna, ale i bigbeatu. Řadu let žil v USA, kam emigroval.  

„Žil na ulici a v poslední době už na tom nebyl zdravotně dobře“

„Žil na ulici a v poslední době už na tom nebyl zdravotně dobře. Naposledy jsem ho viděl v srpnu, kdy spal v parku a tam ho teď také našli mrtvého,“ uvedl Jiří Metod Kassl, který je také součástí hudebního undergroundu.

Během svého života doprovázel MC Špína zpěvem a mluveným slovem různé české soundsystémy hrající techno, reggae ale i další hudební uskupení. Cestoval po celé Evropě. Naposledy zřejmě účinkoval v klipu českého rappera, který si říká Pain, kde už vlastně hrál MC Špína jen sám sebe.

Milan zvaný MC Špína

Milan zvaný MC Špína vyrůstal v Karlových Varech. V 70. letech minulého století se dostal do konfliktu s tehdejším komunistickým režimem, byl označen za nepřítele státu. Asi dva roky žil jako poustevník v jeskyni v Beskydech, kde se skrýval před policií. Nakonec byl ale prozrazen. Dostal na výběr. Buď vězení nebo emigrace. Zvolil druhou možnost.

V rámci akce nazvané Asanace, kdy komunistický režim přinutil k emigraci řadu nepohodlných osob se i MC Špína dostal na západ a později do USA, kde žil v San Franciscu. Živil se tam jako řidič kamionu. Po roce 1989 se vrátil zpět do ČR. Živil se muzikou, jako prodavač i různými pomocnými pracemi. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Jiřího Metoda Kassla

Štítky úmrtí, MC Špína, underground, hudební scéna, mráz, bezdomovci, akce Asanace, emigrace, USA, Praha, Evropa, Česko, San Francisco, bezdomovec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český undeground přišel o legendu. MC Špína zemřel v mrazu v parku jako bezdomovec  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.