Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Miláček pražské zoo Moja slaví patnácté narozeniny. Stala se matkou a žije ve Španělsku

Gorilí samička Moja se stala 13. prosince 2004 vůbec první gorilou, která se narodila v České republice. Také z tohoto důvodu dostala jméno Moja, což ve svahilštině znamená První. Narodila se v pražské zoo a ihned se stala miláčkem návštěvníků zahrady. Moja oslaví 13. prosince své patnácté narozeniny.

Chov goril v lidské péči je koordinován v rámci Evropského záchovného programu, který sleduje pohyb jednotlivých zvířat a rozhoduje o jejich přesunu tak, aby bylo zajištěno optimální složení chovných skupin. Může totiž existovat nebezpečí příliš blízkých příbuzenských vztahů, z nichž by mohly plynout genetické vady. Právě z tohoto důvodu byla Moja v listopadu 2011 přesunuta do parku Cabárceno na severu Španělska. Právě v tomto parku se Moja stala matkou, když se jí v roce 2013 narodila samička Duni.

V Zoo Praha chovají gorily už od roku 1963. Kromě Moji porodila samice Kijivu tři samečky. Kiburi, Nuru a Tatu, který se v roce 2012 oběsil při hře na laně. V prosinci 2010 se v Praze Bikiře narodil Tano, kterého však matka nepřijala, a tak musel do takzvaené gorilí školky ve Stuttgartu. Dvakrát rodila i samice Kamba, ale mláďata při porodu zemřela. V roce 2016 se Shindě narodil Ajabu.

Foto Lovecz [Public domain]

Štítky ČR, příroda, 13. prosince, zoo, Moja, ZOO Praha, narozeniny, Španělsko, gorila, Mojo, Česko, zahrada, Stuttgart, Nura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miláček pražské zoo Moja slaví patnácté narozeniny. Stala se matkou a žije ve Španělsku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.