Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Festival proti totalitě Mene Tekel nabídne výstavy, konferenci i koncert

Právo na právo je letošní téma festivalu proti totalitě Mene Tekel. Týdenní akce nabídne výstavy, filmové projekce, konferenci či koncert. V neděli se pak uskuteční bohoslužba. Festival se koná již popatnácté.

Slavnostní zahájení proběhne v 19 hodin

Mene tekel jsou první dvě slova údajného tajemného varování krále Belšasara. V přeneseném významu slova označují naléhavé varování nebo výstrahu.

Program dnes odpoledne začne vernisáží několika výstav. Na Novoměstské radnici lidé zhlédnou výstavu krajinářsko-architektonické soutěže o památník Lety u Písku i připomínku útěku tisíců východních Němců přes pražské velvyslanectví západního Německa v roce 1989. Na Karlově náměstí bude výstava věnovaná tématu ukrajinské státnosti. A v kostele sv. Ignáce zahájí expozice připomínající osudy kněží Václava Drboly a Jana Buly zavražděných komunistickým režimem.

Na slavnostním zahájení v 19:00 bude v kině Mat projekce hraného dokumentu ATA. Pojednává o vykonstruovaném procesu Stříteský a spol., jehož cílem bylo očernit skauty i církev. V roce 1950 v něm bylo odsouzeno 24 osob, včetně devíti mladistvých. Rektoru Piaristické koleje a pedagogovi Františku Ambrožovi Stříteskému dokonce hrozil trest smrti, nakonec ho soud poslal do vězení na 25 let, vězněn byl deset roků.

Analýza dobových dokumentů a záznamů

V úterý se v kině Mat koná přehlídka filmů studentů písecké Filmové akademie Miroslava Ondříčka. Ve středu a ve čtvrtek se tamtéž uskuteční Historická laboratoř - žáci budou analyzovat dobové dokumenty a záznamy. Odpoledne je v kavárně Academia prezentace knižní trilogie Dariny Ničové Proti proudu. Autorka v ní zpracovala příběh svého pradědečka Jana Fukaly odsouzeného v roce 1940 za účast v protinacistickém odboji. Fukala zemřel v roce 1943 v Osvětimi, po válce byl oceněn in memoriam. Středu pak v kině Mat zakončí Večer pro Lotyšsko s projekcí dokumentu Můj otec, špión.

Na konferenci Právo na právo ve čtvrtek v Senátu vystoupí například Gints Apals z Muzea okupace Lotyšska, Petra Svobodová, která pracuje v Muzeu romské kultury, ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Zdeněk Hazdra či někdejší politický vězeň Leo Žídek. Večerní akce v Knihovně Václava Havla připomene akce Státní bezpečnosti proti vybraným sociálním skupinám.

Novoměstskou radnici rozezní jazz

V pátek bude projekce snímku Statek o rodině perzekuované v 50. letech komunistickým režimem. A večer v Novoměstské radnici zazní jazz - vystoupí zpěvák Lee Andrew Davison a Jana Koubková Quartet. V neděli festival v kostele svatého Ignáce zakončí bohoslužba za oběti totalit.

Autory projektu jsou Jan a Daniela Řeřichovi, na programu spolupracují odborné a paměťové instituce. Jan Řeřicha, který dříve festival řídil, zemřel v roce 2019.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Mene Tekel

Štítky ČR, historie, komunismus, festival, Mene Tekel, výstava, konference, Václav Drbola, Jan Bula, Lotyšsko, Západní Německo, Písek, Miroslav Ondříček, Jana Koubková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival proti totalitě Mene Tekel nabídne výstavy, konferenci i koncert  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.