Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Na Vltavské zmizela nudná šedá plocha. K nepoznání ji změnil barevný murál

Že graffiti nejsou jen nevzhledné patlanice, ale umění, které vyžaduje notnou dávku umu, se nyní mohou přesvědčit kolemjdoucí u stanice MHD Vltavská. Právě tam vzniklo dílo z rukou tvůrčího tandemu Pavel Dušek a Josef Šmíd. Oba umělci zvítězili v soutěži Mural Art Vltavská, kterou v létě uspořádala Praha 7 společně s dopravním podnikem.

Dílo působí z dálky jako abstraktní obraz, ale při bližším pohledu se v plochách a mezerách mezi mraky a mlhou otevřou průhledy do dalších podobrazů a světů. Cílem je podle samotných autorů, aby se člověk měl důvod k obrazům vracet, prohlížet si je, nacházet nové detaily a souvislosti při každém pohledu.

„Prolínající se světy, které spolupracují a expandují. Tak lze v krátkosti definovat naši práci v rámci muralu Vltavská. Nejde o minimalismus, naopak právě změť mikrosvětů dává možnost objevovat denně nové informace, o kterých jsme při minulém čekání na „pětadvacítku“ neměli ani ponětí,“ shrnul autor Pavel Dušek. Na jeho slova navázal také druhý z umělců Josef Šmíd: „Díky postupnému objevování všech obrazových souvislosti a prvků bude obraz v očích veřejnosti stárnout pomalu.“

Do otevřené výtvarné soutěže Mural Art Vltavská se přihlásilo 38 umělců. Porota složená ze zástupců městské části, dopravního podniku a odborné veřejnosti posuzovala 31 návrhů, které splnily soutěžní podmínky. „Město je krásným plátnem pro výtvarné dílo, ale dokáže umělce i potrápit. Výsledek ovšem stojí za to. Lidé se u muralu zastavují, fotí si ho, od zastávek na něj ukazují, povídají si o něm. V tom právě spočívá kouzlo street artu - živého současného umění, které je všem na očích,“ uzavřela místostarostka Prahy 7 Hana Třeštíková.         

Ohodnoť článek

Foto Praha 7

Štítky Praha, Praha 7, graffiti, mural, Hana Třeštíková, umění, Vltavská, soutěž, dopravní společnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Na Vltavské zmizela nudná šedá plocha. K nepoznání ji změnil barevný murál  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.