Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kam o víkendu? Dojeďte do zoo na bruslích!

Letošní babí léto se zatím nese v duchu pěkného počasí. Drbna si pro vás jako už tradičně připravila tip na výlet po Praze, kterým si můžete ještě trochu prodloužit léto. Tentokrát se vydáme do pražské Troji, kde na vás čeká sport, kultura i zvířata v zoo.

Troja, ležící na severu pravého břehu Vltavy, byla původně samostatná vesnice a až ve dvacátých letech byla připojena k Praze. Možná i proto si stále zachovává svůj specifický ráz.

V zámečku vystavují umělci díla z pandemie

Jasnou dominantou místa je barokní zámeček s červenou fasádou a přilehlým francouzským parkem. Vystavěl ho hrabě Václav Vojtěch ze Šternberka, který se při cestě do Itálie zamiloval do luxusních vil na římském předměstí a chtěl v Praze vybudovat sídlo stejného rázu. Zámeček tak má unikátní exteriér i bohatý interiér a rozhodně stojí za návštěvu.

V zámku probíhají výstavy Galerie hlavního města Prahy. Aktuálně tu až do konce října můžete vidět dvě. První z nich představuje sochy z několika pražských parků, například z Cibulky nebo z Vrtbovské zahrady. Expozice tak schraňuje originální díla, která léta spoludotvářela architektonický obraz Prahy.

Druhá výstava je prezentací prací řady umělců, kteří se stejně jako všichni ostatní museli vypořádat s životem v pandemii. Nese název Nejistá sezóna a v různých formách uměleckého vyjádření poukazuje na pocity, kterými si prošel za poslední rok a půl asi každý.

Ztraťte se ve francouzském bludišti

K zámečku patří i francouzský park s přírodním bludištěm, jehož stěny jsou tak vysoké, že se mezi nimi snadno ztratíte. V parku se nachází také kašna s vodotryskem a sousoší představující Paridův soud.

Z parku je výhled na blízkou vinici s kapličkou sv. Kláry, kterou nechal stejně jako zámek vystavět v 17. století hrabě ze Šternberka.

Ke kapličce se váže zajímavá pověst. Dříve se říkalo, že v ní straší, protože se v noci několikrát sám od sebe rozezněl zvon. Pak se ale ukázalo, že v zoologické zahradě byla díra v plotě, jedna z opic tudy utíkala a na zvonu se v noci houpala.

Do zoo na bruslích

Návštěva zoo, botanické zahrady i zámečku vám pravděpodobně zabere minimálně celý den. Pokud byste si ale chtěli výlet ještě zpestřit, můžete využít cyklostezku, která vede od zoo až k metru Nádraží Holešovice. Je vhodná pro cyklisty, bruslaře i běžce a po cestě navíc narazíte na několik stánků s občerstvením.

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Praha, procházky, tipy, Troja, Trojský zámek, brusle, kultura, Václav Vojtěch, Šternberk, Itálie, Vltava, Galerie hlavního města Prahy, výlet, Paridův soud

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o víkendu? Dojeďte do zoo na bruslích!  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.