Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kam o víkendu? Valdštejnská zahrada láká na pávy, zlaté ryby nebo bludiště

Vedou vaše procházky pořád do toho stejného lesa, který máte za domem? Zkuste si odpoledne nebo víkend trochu zpestřit tipem na výlet, který pro vás každý pátek Drbna chystá. Tento týden se podíváme do Valdštejnské zahrady.

Po zahradě se prochází pávi

Valdštejnská zahrada je druhou největší zahradou v Praze – prvenství drží zahrady Pražského hradu, o kterých jsme před časem psali zde. Areál má rozlohu přes 14 tisíc metrů čtverečních. Skládá se ze dvou částí, menší a větší.

Větší část zahrady nabízí fontánu se sousoším Venuše a Amora. Nachází se tu i největší pražská sala terrena, zahradní sál zdobený výjevy z antické mytologie. Původně sloužila k pozorování celé zahrady, ale dnes se v ní konají kulturní akce.

V této části mohou návštěvníci obdivovat také umělou krápníkovou stěnu, která plynule přechází v ptačí voliéru s výry velkými. Asi ti nejzajímavější ptáci ale v zahradě nežijí ve voliéře, ale volně se prochází po areálu. Jde o pávy korunkaté a pávy bílé, kteří se tu chovají už od přelomu tisíciletí.

Sochy ze zahrady skončily ve Švédsku

V menší části areálu se nachází skleník a velký bazén s rybami. K vidění jsou sumci a štiky, ale také zlatí jeseni a kapři koi. Na nádvoří s bazénem navazuje Jízdárna, kde pořádá výstavy Národní galerie. V minulosti ale sloužila například společnosti Laurin & Klement.

V zahradě se nachází i velké množství soch. Jde o kopie děl nizozemského sochaře Adriana de Vriese, který tvořil v polovině 17. století. Původně byly umístěné v zahradě, ale během třicetileté války byla vyrabovaná Švédy a sochy byly odvezeny. Originály jsou dodnes k vidění ve Švédsku v blízkosti královského sídla Drottningholm. Kopie v areálu pochází ze začátku 20. století.

Zahrada leží u stanice metra Malostranská. I přesto, že je vyhledávaným turistickým cílem v centru města, si uchovává svůj klid a pohodu. Skupinky zahraničních turistů se vám totiž snadno ztratí v přírodním bludišti, které se v zahradě nachází.

Vedle bazénu je v areálu skleník plný rostlin.

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Praha, procházky, tipy, Valdštejnská zahrada, zahrada, páv, Drbna.cz, ryby, bazén, Švédsko, třicetiletá válka, Adrian de Vries, Pražský hrad, Drottningholmský palác

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o víkendu? Valdštejnská zahrada láká na pávy, zlaté ryby nebo bludiště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.