Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kam o víkendu? Navštivte nejstarší veřejný městský park v Praze

Pokud máte pocit, že vaše víkendové procházky vedou stále na stejná místa, máme pro vás řešení. Drbna si pro vás každý pátek připravuje inspiraci na výlet po Praze a jejím okolí, kterým si můžete obohatit odpoledne nebo volný den. Tento týden se podíváme do Chotkových sadů – nejstaršího městského veřejného parku v Praze.

V sadech se konaly rytířské turnaje

Chotkovy sady se svou rozlohou 3,7 hektarů za sebou mají bohatou historii. Ve 14. až 15. století sloužilo místo třeba pro pěstování vinné révy. O 200 let později se oblast přeměnila ve skladiště při Pražském hradě – uchovávalo se tu seno a dřevo na stavbu i palivo. Konaly se tu ale také rytířské turnaje.

Park, jak ho známe dnes, byl založen roku 1832 v rámci vysazování zeleně v Praze. Šlo o anglický park, který se původně jmenoval Lidová zahrada a který si vůbec jako první v pražské historii vzalo pod svá křídla město Praha.

V roce 1841 získaly sady přívlastek Chotkovy po hraběti Karlu Chotkovi, který je založil a věnoval se kultivaci pražské zeleně.

Sochu tu má šlechtična i slavný spisovatel

Dominantou parku je pomník Julia Zeyera, který byl odhalen roku 1913. Nese podobu jeskyně, ve které jsou v mramoru vyvedeny postavy z jeho děl. K pomníku patří vodní kaskáda a jeho autorem je sochař Josef Maudr.

V roce 2019 se v těsné blízkosti parku objevila fontána ve tvaru vějíře, jehož autorkou je akademická sochařka Martina Hozová. Má připomínat Žofii Chotkovou, manželku Františka Ferdinanda d´Este. Se svým chotěm zahynula při atentátu v Sarajevu v roce 1914. Vějíř má hraběnku připomínat coby symbol ženskosti, ale také proto, že byla pohřbena s černými rukavičkami a vějířem na rakvi. Fontána je obohacena o technickou vychytávku – z instalovaných trysek pravidelně stříká vodní mlha do okolí.

Na skok do Letné a na Hrad

Chotkovy sady leží mezi Letnou a Královskou zahradou Pražského hradu. Na Letnou se dostanete během chvilky přes lávku, kterou navrhl architekt Bořek Šípek. Ta v roce 1998 nahradila původní můstek, který tu stál už od šedesátých let.

Z druhé strany se sadem hraničí Letohrádek královny Anny, kolem kterého lze dojít do Královské zahrady a do areálu Pražského hradu.

Nedaleká stanice metra Hradčanská nabízí mnoho možností občerstvení, takže pokud na výletě dostanete hlad, vydejte se o dvě ulice severněji. Třeba do legendární dejvické nádražky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Praha, procházky, tipy, Chotkovy sady, Karel Chotek, sad, Pražský hrad, Letná, František Ferdinand d'Este, Žofie Chotková, Julius Zeyer, Atentát na Františka Ferdinanda d'Este, Bořek Šípek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o víkendu? Navštivte nejstarší veřejný městský park v Praze  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.