Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dnes začíná festival Prague Pride. Duhová vlajka je na radnici i tramvajích

V Praze dnes začíná festival pro LGBT+ komunitu Prague Pride. Doplní ho také filmový a divadelní festival. Pražská radnice ráno vyvěsí duhovou vlajku jako symbol komunity. S podobným gestem přišel i dopravní podnik, který na některé linky vyslal tramvaje s duhovými vlaječkami. Pochod hrdosti městem se letos kvůli opatřením proti pandemii neuskuteční.

Vyvěšení vlajky a festivalová vesnička na Střeleckém ostrově

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), radní Hana Třeštíková (Praha sobě) a ředitel festivalu Prague Pride Tom Bílý dnes ráno společně vyvěsili na balkon Nové radnice duhovou vlajku k dnešnímu zahájení festivalu Prague Pride. Tato akce LGBT+ hrdosti v Praze probíhá každoročně už od roku 2011. Letos nabídne sto různých akcí jako koncerty, vystoupení, výstavy, vernisáže queer umění, kino, pikniky a debaty. Tématem jedenáctého ročníku festivalu je coming out.

Kvůli pandemii letos pořadatelé připravili více venkovních akcí než obvykle. Pro celý první týden v srpnu vznikne festivalová vesnička Pride Village na Střeleckém ostrově, kde se odehraje i dnešní zahajovací koncert, úterní Draq Queen Night a sportovní, zábavní, taneční program po zbytek týdne. Druhým místem konání je nádvoří Kasáren Karlín, kde dnes večer začne filmový festival Mezipatra s názvem Identita ve městě.

Duhový motiv je v těchto dnech vidět na mnoha místech hlavního města. Vlajky vlají kromě kromě balkonu Nové radnice také na sloupech veřejného osvětlení v centru Prahy, například v Revoluční ulici nebo na Štefánikově mostě. Do duhova se zbarvil i přechod pro chodce před Klementinem.

Součástí festivalu jsou i filmy a divadlo

Součástí letošního ročníku bude předpremiéra snímku Nic ve zlým, který na loňských Mezipatrech získal hlavní cenu poroty pro nejlepší celovečerní film. Debutující režisér Faraz Shariat v něm řeší hledání vlastních kořenů skrze příběh íránských imigrantů, ve kterém nechybí hořkosladká lovestory, spiklenectví ani strhující soundtrack.

Divadlo Venuše ve Švehlovce zve na divadelní přehlídku s LGBT+ tematikou Wild!2021, která se odehraje v Rock Café Národní a také v prostoru Containall na Letné. Na návštěvníky čeká poezie, dokumentární divadlo, interakce s performery, ale i večer vztahové terapie či opera.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DPP, MHMP, Prokop Laichter

Štítky menšiny, homosexuálové, LGBT, festival, Prague Pride, Praha, radnice, Duhová vlajka, divadlo, komunita, Zdeněk Hřib, Hana Třeštíková, Střelecký ostrov, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes začíná festival Prague Pride. Duhová vlajka je na radnici i tramvajích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.