Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Praze se začali očkovat přímo v terénu lidé bez domova

Hlavní město začalo očkovat proti koronaviru lidi bez domova, a to přímo v místech, kde se zdržují. Metropole při tom spolupracuje s organizacemi Armáda spásy, Naděje a Drop In. Pilotní očkovací místo pak vzniklo i pod Libeňským mostem. Naočkovaní lidé dostanou vytištěný certifikát. Elektronickou verzi si mohou nechat uložit u poskytovatelů sociálních služeb. Informovali o tom zástupci Prahy. Město k vakcinaci lidí na ulici používá jednodávkovou vakcínu Janssen od firmy Johnson & Johnson. Lidé bez přístřeší se totiž nezdržují na jednom místě a hrozí, že by se zdravotníkům nepodařilo podat jim i druhou dávku.

Improvizované očkovací místo pod Libeňským mostem

Záměrem Prahy je zvýšit proočkovanost všech zranitelných skupin obyvatel, včetně cizinců bez pojištění a lidí bez přístřeší. V červnu začalo město očkovat lidi v azylových domech a noclehárnách, nyní se zaměřuje na lidi, kteří přespávají venku a jsou v kontaktu pouze s terénními pracovníky sociálních služeb. Pilotní očkování začalo včera v improvizovaném místě pod Libeňským mostem.

Díky tomuto nízkoprahovému způsobu a použití jednodávkové vakcíny Janssen můžeme snadno a rychle očkovat ty nejohroženější lidi na ulici, tedy lidi bez přístřeší, kteří jsou často staří a nemocní a vakcína by se k nim jinak dostávala komplikovaně. Řada z nich například nemá telefon a k očkování se nemohou registrovat,“ řekl Jan Desenský, ředitel pražské pobočky Centrum sociálních služeb Karla Larssona Armády spásy.

Očkování v době výdeje jídla

Očkovací tým bude vyrážet také na místa, kam například jezdí mobilní výdejny jídla, a bude v době výdeje nabízet lidem očkování. Po vakcinaci zadá informace do centrálního systému a vystaví certifikát o očkování. Nabídne také podporu při kontrole zdravotního stavu po podání očkovací látky.

Na území hlavního města je stále řada lidí, kteří propadli všemi záchytnými sítěmi a nemají přístup k očkování proti nemoci covid-19. Ve spolupráci s terénními službami jdeme těmto lidem vstříc a mobilní očkovací týmy mohou začít aktivně nabízet očkování přímo v místech, kde se tito lidé zdržují,“ uvedla Milena Johnová (Praha Sobě), radní pro sociální politiku a zdravotnictví. Pokud u některých lidí nebude možné uhradit očkování z veřejného zdravotního pojištění, úhradu zajistí Praha.

Podle Johnové je nešťastné, že se lidé bez domova začínají očkovat v terénu až nyní, jelikož město muselo dlouho jednat o potřebě právě takového druhu očkování. „Současně jsem ráda, že se vše podařilo zkoordinovat, protože tím chráníme zdraví jednotlivců, snižujeme riziko vzniku mutací a přispíváme ke globálnímu zdraví Pražanů,“ dodala Johnová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto praha.eu, Magdalena Šmídová

Štítky ČR, koronavirus, správa, očkování, Praha, bezdomovec, vakcína, Armáda spásy, Libeňský most, Janssen Pharmaceutica, Johnson & Johnson, Milena Johnová, Praha sobě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze se začali očkovat přímo v terénu lidé bez domova  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.