Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Většina pražských přírodních koupališť má vodu vhodnou ke koupání

Podle pražské hygienické stanice je ve většině pražských přírodních koupališť voda vhodná pro koupání. Nejhorší situace je v Hostivařské přehradě, kde byly nalezeny sinice. Mírné zhoršení je také v koupališti Džbán a rybníku v Šeberák. Informace vyplývají ze stránek pražské hygienické stanice, jejíž pracovníci v hlavním městě dlouhodobě monitorují sedm přírodních koupališť.

Nejlepší voda je ve Lhotce, Radotíně a v motolském rybníku

Nejlepší kvalitu v koupalištích s přírodním čištěním vody mají ve Lhotce, Radotíně a v motolském rybníku. Kvalita vody zde byla dobrá při všech dosavadních měřeních hygieniků. Čistou vodu lidé najdou také v betonové nádrži Divoká Šárka, kde zjišťovali její kvalitu odborníci poprvé na konci června.

Nejhorší voda je v Hostivařské přehradě, kde hygienici při posledním měření zjistili výskyt sinic, se kterými měla přehrada problémy i v minulých letech. Odborníci koupání ve vodě nezakazují, ale nedoporučují ji lidem s citlivější pokožkou. Sinice totiž obsahují látky, které mohou vyvolat vážné alergické reakce. U koupajícího se tak mohou objevit vyrážky, zarudlé oči, rýma a dokonce i dýchací obtíže. Sinice také produkují toxiny, kdy při velmi vážné otravě může dojít k trvalému poškození jater.

Kvalita vody je zhoršená také na Šeberáku a na Džbáně, kde je snížená průhlednost vody. Koupat se zde ale může.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Koupaliště Lhotka

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Praha, přírodní koupaliště, koupání, Krajská hygienická stanice, rybník, Džbán (geomorfologický celek), Vodní nádrž Hostivař, Lhotka, Radotín, Divoká Šárka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina pražských přírodních koupališť má vodu vhodnou ke koupání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.