Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Před 40 lety byl otevřen pražský Dům bytové kultury, který patří ke klenotům brutalistní architektury

Před 40 lety, 29. května 1981, se v Praze na Pankráci otevřel Dům bytové kultury (DBK), který si dlouhá léta udržoval jedinečné postavení. Stavba se nachází nad stanicí metra Budějovická na Budějovickém náměstí. Architektkou budovy, která se stavěla od roku 1971, je Věra Machoninová. Po svém otevření byl DBK označen za dům století. Unikátní stavba je považována za jedno z nejvýznamnějších děl brutalistní architektury, a to nejen v Česku.

DBK má osm pater, fakticky ale jen čtyři

DBK je rozlehlá stavba se čtvercovým půdorysem a osmi patry, na první pohled však vypadá podstatně nižší. Je to z toho důvodu, že jednotlivá patra nejsou nad sebou (v jedné polovině jsou nad sebou patra lichá, ve druhé pak patra sudá). Uprostřed budovy se nachází velký otevřený prostor, po jehož stranách jsou umístěny eskalátory.

Budova nezapře inspiraci ve skandinávské architektuře a i přes použití moderních materiálů, jako je hliník nebo beton, působí přírodně.

Stavba vyrůstala souběžně se stanicí metra Budějovická, a to v letech 1971 až 1981. Na fasádu budovy byla použita speciální patinující ocel Atmofix, která byla československým patentem a která nevyžaduje používání nátěrových hmot.

Dům bytové kultury je dílem architektky Věry Machoninové, která velice často spolupracovala se svým manželem Vladimírem Machoninem. Krátce před otevřením jejich společného díla, kterým byl obchodní dům Kotva na náměstí Republiky, byla oběma manželům zakázána činnost, a to z politických důvodů.

První československá IKEA

Interiéru budovy dominuje tmavočerveně mořené dřevo na obkladech stěn i na zábradlí. Jako protiklad je zde pak použito tmavozeleně mořené dřevo.

DBK se v roce 1991 stal první československou prodejnou nábytkářského řetězce IKEA. V polovině 90. let pak řetězec přešel do vlastních prostor a budova prošla drastickou rekonstrukcí, při které byla zlikvidována většina originálního vybavení. DBK byl přejmenován na Prior, zařazen do stejnojmenné obchodní sítě, a tím ztratil punc nábytkářské speciálky. Okolí budovy poté bylo zastavěno dalšími budovami a samotná stavba tak ztratila svůj původní ráz. Součástí projektu výstavby DBK totiž původně byla i úprava okolní zeleně či dalších budov na Budějovickém náměstí.

Další rozsáhlá rekonstrukce architektonicky cenného a svou polohou atraktivního obchodního centra byla zahájena v roce 2006. Započala návratem ke jménu DBK (provozuje jej společnost DBK Praha), vytvořením nového loga a postupnou proměnou domu v moderní nákupní galerii.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto User:Aktron, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Štítky ČR, stavby, trh, 29. května, Dům bytové kultury, výročí, architektura, Praha, dům, Věra Machoninová, Budějovické náměstí, Česko, Pankrác, Budějovická, IKEA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 40 lety byl otevřen pražský Dům bytové kultury, který patří ke klenotům brutalistní architektury  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.