Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vysadit milion stromů za osm let? Praha zatím stanovený cíl dodržuje

Cíl, který si Praha stanovila v roce 2019, se zatím daří plnit. Hlavní město chce během osmi let vysadit na svém území milion nových stromů. Od přijetí tohoto plánu bylo do dnešního dne v Praze vysazeno 370 tisíc nových stromů. Stromy přibývají ve vznikajících lesoparcích, městských parcích, ovocných sadech i v ulicích města.

Při výsadbě nových stromů je mimo jiné dbáno na druhovou pestrost, aby se nešířila nákaza kůrovcem. Naprostou většinu nově vysazených stromů představují listnáče – dub zimní, lípa srdčitá, buk lesní a habr obecný. Ty jsou doplňovány o jehličnany – především borovice, modřín a douglasku.

Stromy ve Stromovce, na Petříně i na Dívčích Hradech

Stromy mají podle náměstka pro životní prostředí nezastupitelnou roli v adapatci města na změnu klimatu. „V loňském roce jsme nejvíce stromů - přes 70 tisíc - vysázeli v nově budovaném lese Na Musile nebo v lesoparku V Ladech na východním okraji Prahy. Stromy doplňujeme i do parků v centru města, sázíme podél potoků a rybníků. Stromy mohou i ve městě nést ovoce, proto obnovujeme a zakládáme sady. Loni jsme vysadili novou a jedinou kaštanku v Praze. Naší snahou je doplňovat stromy i do ulic města. Nedílnou součástí je péče o vysazené stromy, která je zásadní zejména v prvních pěti letech,“ uvádí náměstek pro životní prostředí Petr Hlubuček (TOP 09 a STAN).

V minulém roce Praha vysadila nové stromy v lesích a lesoparcích také ve stávajích parcích v centru města. Například ve Stromovce bylo vysazeno 255 stromů, na Petříně 61 stromů a na Dívčích Hradech 441 stromů. „U ovocných sadů to pak bylo v Jinonicích, který byl vysázen z jedlých kaštanů o 48 stromech a je zřejmě jedinou kaštankou v Praze. Obnoven byl sad Rádiovka v Satalicích a stromy přibyly v Třešňovce v Hrdlořezích,“ uvedl mluvčí Prahy Vít Hofman. V samotném centru pak vznikla nová alej 17 stromů v Blanické ulici v Praze 2.

Javor v klidu dožije

„Každý strom v našem městě je v době, kdy čelíme klimatickým výzvám, velmi cenný. Nové stromy ve městě jsou investicí do budoucnosti. Těší mě, že se nám ve městě daří stromy sázet i chránit nejen v okrajových částech, ale i v centru města. Radost mám nejen z nových alejí na Václavském náměstí nebo na Jižním Městě, ale potěšil mě i příslib starosty Prahy 1, který nechá v klidu dožít javor stříbrný na Smetanově nábřeží,“ říká pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Javor na Smetanově nábřeží se kácet nebude, rozhodla Praha 1

Po diskusi s občany a s odborníky se Praha 1 rozhodla upravit projekt revitalizace Anenského trojúhelníku. V místech, kde mělo být takzvané čapadlo, zůstane stát javor, který měl být původně pokácen a nahrazen nových vzrostlým stromem. Strom bude...

Nový les i další stromy na Vítkově

Sázet se bude i letos. Na Vítkově přibude v květnu přes 130 nových stromů. Stromovka se rozšíří o kus území Výstaviště a vysázena bude nová lipová alej ve Starém parku či alej od Šlechtovky k Výstavišti. Další lípy přibydou i na Václavském náměstí v další fázi revitalizace.

U Lítožnice mezi Běchovicemi, Dubčí a Kolodějemi vzniká nový les, kde se v těchto dnech sází přes 50 tisíc stromů. „Počet vysázených stromů v Praze mohou lidé sledovat i na webu zastromujprahu.cz, kde pravidelně zveřejňujeme jejich počty a plány na nadcházející měsíce. Lidé se do sázení mohou také aktivně zapojit a přihlásit se na některou ze sázecích akcí, třeba letos na podzim, pokud budou dobré epidemické podmínky,“ uzavírá Zdeněk Hřib.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 10

Štítky strom, Praha, sad, les, alej, centrum města, Zdeněk Hřib, městský park, Stromovka, Dívčí Hrad, Petřín, Petr Hlubuček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysadit milion stromů za osm let? Praha zatím stanovený cíl dodržuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.