Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Javor na Smetanově nábřeží se kácet nebude, rozhodla Praha 1

Po diskusi s občany a s odborníky se Praha 1 rozhodla upravit projekt revitalizace Anenského trojúhelníku. V místech, kde mělo být takzvané čapadlo, zůstane stát javor, který měl být původně pokácen a nahrazen nových vzrostlým stromem. Strom bude dendrologicky ošetřen a zabezpečen. Kvůli kácení javoru se v posledních měsících zvedla vlna nevole.

Hnízdil na stromě holub?

Radní Prahy 1 chtěli strom pokácet kvůli kritizovanému projektu vydláždění plácku, který je nyní zatravněný. Samotné kácení poté zakázala Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), a to z toho důvodu, že na stromě měl hnízdit holub hřivnáč. Jak se ale později ukázalo, tak zde podle vedení Prahy 1 žádný holub nehnízdil a našel se zde jen „nedokončený shluk větví bez snůšky vajec“.

Lidé v Praze 1 demonstrovali proti kácení javoru. To je nyní pozastaveno

V Praze na Smetanově nábřeží dnes demonstrovalo asi padesát lidí proti plánu radnice Prahy 1 pokácet vzrostlý javor stříbrný. Strom by měl ustoupit plánu vydláždit nyní zatravněné prostranství u tramvajové zastávky Karlovy lázně. Měl by zde být...

Historické čapadlo bude odkryto pouze zčásti a zpřístupněno směrem od řeky

V této fázi tak bude historické čapadlo zčásti odkryto a zpřístupněno směrem od řeky. Zájemci se k němu budou moct dostat prostřednictvím procházkového mola od čapadla Hollar. Praha 1 chce zároveň jeho provizorní zpřístupnění po schodech z nábřeží tak, jak je tomu u zmíněného čapadla nedaleko stejnojmenné galerie.

I přesto bude vysazen strom nový (platan javorolistý). Lokalita získá navíc také třeba nový vodní prvek, zeleň a prostor pro posazení a odpočinek. Co se týče celého čapadla, tak to bude zpřístupněno až po dožití javoru, který svým postavením brání jeho plánovanému odkrytí.

Jsme přesvědčeni, že se nám i při zachování javoru podaří v místě vytvořit lokalitu, kam budeme zejména my, kteří v Betlémské čtvrti žijeme, rádi chodit na procházky a trávit volný čas. Jsme také rádi, že se při konzultacích s vedením Prahy, zejména pak s primátorem Zdeňkem Hřibem a jeho náměstkem Petrem Hlaváčkem, podařilo najít shodu na realizaci projektu, o který bychom Pražany neradi připravili,“ okomentoval změny starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN).

Rád bych poděkoval starostovi Petrovi Hejmovi za to, že byl otevřený jednání se mnou o možnosti zachovat strom a revidovat  projekt. Od počátku jsem ho žádal, aby zvážili více zeleně a méně betonu. Zároveň bych chtěl poděkovat mému prvnímu náměstkovi Petrovi Hlaváčkovi, který prokázal  neuvěřitelnou vůli k hledání technického řešení celé záležitosti,“ dodal pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 1

Štítky Praha 1, javor, strom, spory, Anenský trojúhelník, Praha, projekt, Česká inspekce životního prostředí, Zdeněk Hřib, Petr Hejma, Petr Hlaváček, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Javor na Smetanově nábřeží se kácet nebude, rozhodla Praha 1  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.