Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Praha oslaví letošní Den Země opět on-line. Životní prostředí připomene světelná instalace na Výstavišti

Již od počátku 70. let se Den Země koná 22. dubna. Každoročně se k němu připojuje 200 států světa a více než miliarda lidí. Kvůli protiepidemickým opatřením Praha již podruhé slaví Den Země on-line. Opět nabízí portál plný zábavy a vzdělávacích aktivit denzeme.eu, kde se učitelé, žáci i jejich rodiče či prarodiče mohou registrovat již dnes od 9 hodin. Od dnešních 12 hodin se v rámci Dne Země na holešovickém Výstavišti rozsvítí světelná instalace, která připomíná proměny životního prostředí na planetě Zemi. Lidé se dnes také mohou zapojit do vrcholící kampaně Ukliďme svět, ve které Český svaz ochránců přírody (ČSOP) na webu eviduje kolem 290 nahlášených úklidových akcí po celém Česku.

Historie Dne Země saha do počátku 70. let 20. století a původně tato akce souvisela s protesty proti negativním dopadům průmyslového rozvoje na životní prostředí. Akci zorganizoval americký student Denis Hayes a oslovil miliony Američanů, kteří se k akci připojili. Pochody aktivistů a demonstrace upozornily na již tehdy alarmující zacházení s naší planetou. Později se akce rozšířila dále a každoročně se k ní podle pořadatelské organizace EARTHDAY.ORG připojuje téměř 200 států světa a více než miliarda lidí.

V Praze se ke Dni Země připojily městské i celostátní organizace

Udržovat v hlavním městě zdravou přírodu a čisté životní prostředí je jedna z dlouhodobých priorit současného vedení Prahy. Proto mám radost, že se můžeme k oslavám Dne Země připojit například konstatováním, že se nám daří naplňovat Akční plán výsadby jednoho milionu stromů v Praze nebo tím, že se na polích, která vlastní hlavní město, hospodaří pouze ekologicky a bez chemie,“ říká náměstek primátora a radní pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček (STAN).

V Praze se dnes ke Dni Země připojily městské i celostátní organizace a řada dalších iniciativ, mezi nimi například Pražské služby, Akademie věd, Národní muzeum, Český hydrometeorologický ústav a další významné organizace a projekty, jako například kampaň Náhradní planeta neexistuje zajišťovaná projektem Jeden svět na školách či nezisková organizace Bez obalu.

Jak trávíme volný čas v přírodě?

Letošním tématem Dne Země je „Trávení volného času v městské přírodě“. Na webu denzeme.eu mohou zájemci navštěvovat různé virtuální parky, ve kterých najdou zajímavé články, pohádky, kvízy, návody a hry. Lidé se také mohou účastnit různých soutěží nebo se přihlásit do fotosoutěže. K účasti se stačí pouze registrovat. Také letos se budou sbírat groše, které se následně mohou vyměnit za věcné ceny.

Světelná instalace na holešovickém Výstavišti i vrchol akce Ukliďme svět

V areálu holešovického Výstaviště bude dnes od 12 hodin k vidění světelná instalace, která připomíná proměny životního prostředí na planetě Zemi. Na počest Dne Země ji tam umístili organizátoři festivalu Signal. Autorem instalace The Room of Change je italské studio Accurat a přístupná bude do 28. dubna vždy od 12 do 24 hodin na Bruselské cestě Výstaviště.

Na Den Země letos také připadl vrchol akce Ukliďme svět, kdy je nahlášených 290 akcí po celém Česku. V Praze a ve Středočeském kraji lidé registrovali více než 80 úklidů. Program na sobotu chystá také například pražská čtvrť Malešice. Kromě individuálního úklidu Malešického lesíku se lidé pustí do kvízů v terénu i on-line, navštívit mohou také znovuotevřenou Školní botanickou zahradu Střední odborné školy Jarov.

Cílem akce Ukliďme svět je odstranit nelegálně vzniklé černé skládky a pohozené odpadky. Kampaň Ukliďme svět v Česku od roku 1993 organizuje Český svaz ochránců přírody a je součástí globální akce Clean Up the World. Do kampaně se každoročně zapojují tisíce dobrovolníků. V letech 2017 až 2020 se konala společně s kampaní Ukliďme Česko. Od letoška však pokračuje opět samostatně.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto praha.eu

Štítky Den Země, 22. duben, příroda, Země, Ukliďme svět, Praha, instalace, životní prostředí, Český svaz ochránců přírody, Česko, Výstaviště Praha, Národní muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha oslaví letošní Den Země opět on-line. Životní prostředí připomene světelná instalace na Výstavišti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.