Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Děti chvíli plakaly a pak přestaly, popisovala vražedkyně kojenců. Byla oběšena na Pankráci

Zdravotní sestra Marie Fikáčková vstoupila do dějin jako jeden z mnohonásobných vrahů poválečného Československa. Ačkoli se přiznala k nejméně deseti vraždám novorozenců v sušické nemocnici, odsouzena byla za vraždu dvou novorozenců a dvě ublížení na zdraví. I to jí ale vyneslo trest smrti, který vyslechla u soudu 6. října 1960. Oběšena byla v pankrácké věznici před 60 lety, 13. dubna 1961.

Vraždila, protože nenáviděla Čechy

„V první výpovědi řekla, že vraždila, protože nenáviděla Čechy. Ona byla sudetská Němka a po válce jejich dům spravoval nucený správce. Právě jeho vnučka byla jednou z obětí," řekl novinář Stanislav Motl, který o případu hovořil v lednu 2007 v pořadu televize Nova. Později Fikáčková řekla, že jí hrozně rozčiloval dětský pláč v době, kdy měla mít menstruaci.

„Dělala jsem to v době, kdy jsem měla dostat menstruaci nebo v průběhu menstruace. Neboť mě rozčiloval pláč dětí, což ve mně vzbudilo úplnou nenávist k dětem. Já je bila do hlavy a do prsíček. Děti chvíli plakaly a pak přestaly," popsala Marie Fikáčková

Fikáčková vyrůstala v Sušici v Plzeňském kraji, v roce 1955 maturovala s vyznamenáním na zdravotní škole v Klatovech a poté nastoupila do porodnice v Sušici. V kolektivu prý byla oblíbená.

Oběšena byla v pankrácké věznici

K první vraždě se údajně odhodlala už na podzim 1957, teprve několikadenní novorozence zabíjela v letech 1957 až 1960. Zatčena byla 27. února 1960. Na případ kriminalisty upozornil lékař, který mrtvolky dětí pitval. Nezdálo se mu, že v sušické porodnici zemřely dvě děti krátce po sobě na stejná zranění.

Fikáčková byla odsouzena za dvě vraždy a dvě ublížení na zdraví přesto, že ve spise je zaprotokolováno její přiznání, že "zabila nejméně deset dětí a možná i víc, ale jejich jména si nepamatuje". Oběšena byla v pankrácké věznici před 60 lety, 13. dubna 1961.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv bezpečnostních složek, iDNES.cz

Štítky kriminalita, vraždy, trest smrti, Fikáčková, Věznice Pankrác, vražda, Marie Fikáčková, Československo, Česko, menstruace, Stanislav Motl, Sušice, TV Nova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sebastián Peťa Cze

p.Nikito máte pravdu,někdy si říkám čeho je civilizovaný člověk hrozného schopen?!!!

Čtvrtek, 19. ledna 2023, 04:43Odpovědět

Nikita Radanovicz

Dneska by ji pustili za dobré chování po 10 letech a ještě by se jí omluvili.

Úterý, 13. dubna 2021, 19:16Odpovědět

Děti chvíli plakaly a pak přestaly, popisovala vražedkyně kojenců. Byla oběšena na Pankráci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.