Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Světoznámý Švejk slaví výročí. „Úřední blb“ začal čelit válečné mašinerii přesně před sto lety

Hrdina satirického a protiválečného románu Jaroslava Haška, Josef Švejk, je světoznámou postavou. Příběhy o zdánlivě prostoduchém člověku, který se svým vlastním způsobem vyrovnává s chaosem válečné doby, patří k nejčtenějším dílům české literatury a byly přeloženy do téměř 60 jazyků. Přesně před sto lety, 14. března 1921, vyšel první díl Osudů dobrého vojáka Švejka za světové války.

Humor i satira v jednom

Hrdina se ale objevil již v Haškových dřívějších povídkách. Čtyřdílnou sérii není snadné žánrově zařadit. Nejedná se jen o humoristický román, Švejk je zároveň satirou líčící s pomocí karikatur, podivných figurek (nadporučík Lukáš, feldkurát Katz či poručík Dub) a neobvyklých situací žalostné poměry v rozkládajícím se Rakousku-Uhersku. Čtenáři mají v paměti slavné hlášky jako: „Tak nám zabili Ferdinanda“, „Poslušně hlásím, pane obrlajtnant...“, „Ty mne ještě neznáš, ale až mne poznáš, já tě přinutím až k pláči“.

O Švejkovi se píší studie, jeho tvář se maluje do vývěsních štítů hospod. V srpnu 2014 mu byla v jihočeské Putimi odhalena první velká socha v ČR, další v květnu 2017 v Kralupech nad Vltavou, v zahraničí má Švejk sochy například na Slovensku, v Polsku, na Ukrajině nebo v Rusku.

Hašek, který do svého nejslavnějšího díla promítl zážitky z krátkého, ale pestrého života, využil i žánr grotesky a frašky. Volil také jednoduché a srozumitelné výrazy, psal jazykem člověka z lidu a vše směřoval k zesměšnění nesmyslného válčení a starého řádu. Román o Švejkovi má čtyři díly: V zázemí (1921), Na frontě (1922), Slavný výprask (1922) a Pokračování slavného výprasku (1923), které vážně nemocný Hašek již nestihl dokončit, neboť v 39 letech zemřel.

První vydání nedokončeného dílu vyšlo s pokračováním humoristy Karla Vaňka, který poté napsal ještě díl pátý a šestý (Švejk v zajetí a Švejk v revoluci). Od komunistického převratu v roce 1948 až do roku 1991 nebylo toto pokračování vydáváno s tím, že bylo údajně plné sprostoty, hulvátství a nenávisti k lidem. Pravým důvodem byl však zřejmě fakt, že Vaněk bez příkras vylíčil mentalitu obyčejného vojáka a také nelichotivě popsal ruskou společnost.

Zpočátku bylo přijetí Švejka rozporuplné. Vadily vulgarismy i lidovost

Přijetí Švejka bylo zpočátku rozporuplné –⁠ vycházel v sešitech, byla to lidová četba a tradiční kritika ji odmítala. První, kdo román přijal, byl Ivan Olbracht. Líbil se bratřím Čapkům, s výhradami ho vzal i F. X. Šalda. Hlavními kritiky byli Jaroslav Durych nebo Viktor Dyk. Ve 30. letech se o Švejka bojovalo a vyšla řada polemik. Kritikům vadily hlavně vulgarismy a přílišná lidovost. Zastánci jej naopak srovnávali s moudrými blázny, například s Donem Quijotem.

Spisovatel Luboš Merhaut, který napsal třeba Čtení o Jaroslavu Haškovi, k tomu řekl: „Švejk byl zprvu považován převážně za laciné a okrajové dílko, byl čten spíše jako dobový dokument, méně jako literární text; k jeho průniku do vyšších pater české literatury docházelo poměrně pomalu.“ Proslavení Švejka podle něj hodně pomohl úspěch německého překladu i dramatizace ve 20. letech.

„Geniální idiot“

V roce 2018 se dílo stalo knihou století v cenách Magnesia Litera.

Spisovatel Ivan Olbracht již před 100 lety napsal, že Švejk je „geniální idiot“, a též současná spisovatelka Petra Hůlová míní, že „podstatou Švejkova charismatu je napětí mezi genialitou a idiocií“.

Román je neodmyslitelně spjat s ilustracemi Haškova přítele, malíře Josefa Lady. Švejk se také několikrát ocitl na filmovém plátně a divadelních prknech. Již klasikou je dnes dvoudílný snímek Karla Steklého z roku 1956, v němž hlavní postavu ztvárnil Rudolf Hrušínský. Prvním Švejkem se v roce 1926 stal v černobílém němém filmu Karel Noll. Půvabnou loutkovou verzi s vyprávěním Jana Wericha pak v roce 1954 natočil Jiří Trnka.

Švejkův syndom v časopise britské Královské lékařské společnosti

Švejk, který se poprvé objevil již v roce 1912 v Haškově knize Dobrý voják Švejk a jiné podivné historky, se dostal i do medicínských příruček. V roce 2001 popsali lékaři v časopise britské Královské lékařské společnosti instrumentální psychózu neboli Švejkův syndrom. Jedná se o stav, kdy se někdo tváří jako blázen, ale nikoli proto, aby získal nějaké konkrétní výhody.

Legionář Jaroslav Hašek

Jaroslav Hašek (1883-1923) byl skvělým literátem, ale i bohémem, anarchistou, neklidným tulákem a věčným mystifikátorem. Kromě Švejka je autorem stovek humoristických povídek a dalších, byť pozapomenutých textů. Nezabýval se jen literaturou, v roce 1911 se svými přáteli založil recesistickou Stranu mírného pokroku v mezích zákona, v níž zesměšňoval volební poměry a stranický boj. Začátkem roku 1915 narukoval do armády a už v září byl v ruském zajetí.

Vstoupil do československých legií, ale po četných sporech s jejich vedením se v roce 1918 přidal k Rudé armádě. Stal se členem bolševické strany, politickým pracovníkem a dotáhl to až na pomocníka velitele města Bugulma. Dva roky po skončení války se Hašek vypravil zpět do Čech. Přivedl si s sebou i novou ženu Alexandru (Šuru), aniž se ovšem předtím rozvedl. Podle pamětníků zvážněl a zatrpkl. Vrátil se k bohémskému způsobu života a především však psal.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Česká televize

Štítky ČR, literatura, Hašek, Švejk, výročí, 100 let, Josef Švejk, Jaroslav Hašek, román, Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války, Ivan Olbracht, Karel Vaněk, Česko, Viktor Dyk, Jiří Trnka, Josef Lada, Alonso Quijano

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Světoznámý Švejk slaví výročí. „Úřední blb“ začal čelit válečné mašinerii přesně před sto lety  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.