Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Slůňata v pražské zoo jsou v tréninku. Učí se snášet hygienu i zákroky veterinářů

Pražská zoo je sice pro návštěvníky uzavřena, ale každodenní práce se zvířaty se zastavit nemůže. Například chovatelé slonů indických se intenzivně věnují tréninku slůňat Lakuny a Amalee, kterým je deset a devět měsíců. Trénink je nezbytně nutný k tomu, aby zvířata dokázala podstoupit lékařské nebo hygienické zákroky.

K čemu je dobrý trénink?

Při trénování se podle chovatelů jasně ukazuje rozdíl mezi povahami obou samiček. Klidná Lakuna dělá velké pokroky, čilá Amalee zatím chovatelům ráda utíká.

„Jsem vděčen za každý den, kdy naši ‚slonaři‘ v tréninku obou sloních samiček pokračují, byť kvůli epidemii covidu-19 je to pro ně stále obtížnější,“ uvedl na webu Zoo Praha ředitel Miroslav Bobek„Během veterinárního tréninku se slůňata učí snášet pravidelnou pedikúru nebo výplach chobotu a zvykají si na to, že v budoucnu podstoupí různá vyšetření či odběry krve. Tato práce je nedílnou součástí běžné péče,“ vysvětluje Bobek důležitost tréninku.

Tréninkový plán každému slonovi na míru

Jelikož je práce s každým zvířetem jiná, je takzvaný tréninkový plán ušitý každému slonovi na míru. „Potvrzuje se, že povaha slůněte je velmi podobná povaze matky,“ vysvětlil vrchní chovatel slonů Martin Kristen. „Lakuna po Tamaře zdědila velmi komunikativní, zvídavou povahu a ve vztahu k okolí se jedná o velmi klidné zvíře. Amalee je úplný opak. Zvědavá, sebevědomá a velmi čilá. Občas jí je plný ‚barák‘ a všude běhá, oproti Lakuně bude výrazně průbojnější.“

Prioritou je podle Martina Kristena rychlý nácvik odběru krve, ale například i pravidelné měření teploty, pečlivé pozorování jejich chování či zájmu o potravu pomůže odhalit známky případných zdravotních komplikací a nasazení včasné léčby. Mladé slony nejčastěji ohrožuje závažné onecmocnění sloní herpes.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Štítky zvířata, trénink, slon, sníh, Praha, ZOO Praha, Miroslav Bobek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slůňata v pražské zoo jsou v tréninku. Učí se snášet hygienu i zákroky veterinářů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.