Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Před 95 lety byl československý jazyk prohlášen za jazyk státní

V únoru 1920 přijalo národní shromáždění takzvaný jazykový zákon. Ten označil „jazyk československý“ za oficiální jazyk. Vydáním jazykového nařízení k tomuto zákonu pak byl 3. února 1926 prohlášen československý jazyk za jazyk státní.

Koncepce čechoslovakismu

Ideologie československého jazyka vycházela z koncepce čechoslovakismu, která vznikla v 19. století. Jednalo se o jeden ze základů snah o národní osvobození Čechů a Slováků a stavěla na představě o tom, že existuje československý národ a československý jazyk. Důvodem jejího vzniku byla především obrana před nacionálními sjednocovacími snahami v Německu a Itálii i maďarským nacionalismem.

Pro Podkarpatskou Rus platilo ustanovení jazykového nařízení, pokud neupraví jazykovou otázku vlastní sněm pro Podkarpatskou Rus.

Podle jazykového zákona byly například „samosprávné úřady, zastupitelské sbory a veškeré veřejné korporace ve státě povinny přijímati ústní i písemná podání učiněná v jazyku československém a je vyřizovati“.

„Užívajíce jazyka státního, oficielního, úřady v onom území republiky, jež před 28. říjnem 1918 náleželo ku královstvím a zemím na říšské radě zastoupeným, nebo ku království Pruskému, úřadují zpravidla po česku, na Slovensku zpravidla po slovensku“, stálo také v zákoně.

Jazykový zákon myslel také na menšiny

Podobně myslel tento jazykový zákon i na měnšiny, kdy jejich příslušníci v oblastech, ve kterých tvořili podle scítání lidu více než 20 procent obyvatel, mohli používat ve styku s úřady jazyk své menšiny a úřady jim byly povinny vyhovět.

Jazykové nařízení také podrobněji upravovalo používání státního oficiálního jazyka. Stanovilo například přesná pravidla styku a jednání veřejnosti se soudy, úřady, ústavy, podniky a orgány republiky z hlediska jazykové stránky. Jedna část nařízení upravovala rovněž dohled nad dodržovním jazykových předpisů a pravidel. Rovněž upravoval také způsob, jakým může být znalost státního jazyka prokázána.

Ohodnoť článek

Foto psp.cz

Štítky ČR, správa, historie, 3. února, jazyk, československý jazyk, Podkarpatská Rus, Německo, Itálie, Slovensko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 95 lety byl československý jazyk prohlášen za jazyk státní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.