Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Po dvanácti letech opustil Alcron. Delší dobu jsem se chystal k životní změně, říká Roman Paulus

Kuchař Roman Paulus, který získal šest michelinských hvězd a dvanáct let pracoval pro pražský hotel Alcron, od října ve vyhlášeném hotelu nevaří. Nahradil jej jeho žák, talentovaný sedmadvacetiletý Lukáš Hlaváček. Sám Paulus bude působit jako šéfkuchař olomoucké společnosti LOBSTER Catering. V Olomouci zároveň připravuje otevření nového konceptu kantýny.

Pauluse nahradil sedmadvacetiletý talent Hlaváček

Roman Paulus na konci loňského října dal sbohem kuchyni ve vyhlášeném pražském hotelu Alcron. Stalo se tak po dlouhých dvanácti letech. Už začátem prosince bylo jasné, že jeho místo zaujme sedmadvacetiletý talent Lukáš Hlaváček. Toho Paulus sám doporučil. „Učil jsem ho, je to můj žák a do Alcronu jsem ho přivedl, za což jsem rád,“ řekl tehdy Roman Paulus pro Forbes.

Hlaváček rozhodně není žádný nazdárek. Zkušenosti sbíral v kalifornské Restaurant at Meadowood, která je oceněná třemi michelinskými hvězdami, ale také v michelinských restauracích Ledbury a St. James v Londýně, kde strávil čtyři roky. „Lukáš je kuchař s opravdu unikátními, několikaletými zahraničními zkušenostmi,“ pověděl na adresu nového šéfkuchaře generální ředitel hotelu Michal Chour.

„Mým cílem je zbourat stereotypy"

Roman Paulus zamířil z Prahy do Olomouce. „Mám v Olomouci mnoho přátel. Místní gastronomie je na vzestupu a z Olomouce se stává vyhledávaná gastronomická destinace. Delší dobu jsem se chystal k životní změně, člověk nesmí propadnout stereotypu, musí přijímat nové výzvy," uvedl Roman Paulus, kterému možnost profesní realizace v Olomouci nabídl podnikatel Richard Morávek.

V kuchyni Lobster Family restaurant působili známí kuchaři Jaroslav Klár či Richard Klemeš. Akce v této restauraci pořádal Jan Punčochář. Nynějším šéfkuchařem je František Pospíšil. Do Olomouce lidé jezdí za gastronomickými zážitky, které nabízí restaurace Entrée šéfkuchaře Přemka Forejta. Velké renomé si v poslední době získala kuchyně Long Story Short.

Na podzim bude v atriu Envelopa Office Center otevřen nový gastronomický koncept, který Paulus povede. „Mým cílem je zbourat stereotypy, které mají lidé z minulosti spojeny se slovy kantýna, bistro. Představit je úplně jinak, na úrovni 21. století," řekl Paulus.

„Chci pomoci olomoucké gastronomii“

Paulusův vztah k Olomouci má delší kořeny. Od otevření v roce 2013 je patronem Lobster Family restaurant v Galerii Šantovka. Kromě pomoci s přípravou konceptu této restaurace pořádal v Olomouci pravidelně také Školy vaření s Romanem Paulusem a účastnil se místního Garden Food Festivalu.

„Chci pomoci olomoucké gastronomii také v souvislosti s negativními dopady pandemie covid-19. Kvalitní koncepty se neohrožují, naopak znamenají synergii a vzájemnou podporu. Společným úsilím se Olomouc stane pojmem pro všechny milovníky dobrého jídla," řekl Paulus, jehož kuchařský rejstřík obsahuje tradiční speciality i exotické pokrmy.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lobster Family restaurant

Štítky Roman Paulus, šéfkuchař, Praha, Alcron, Olomouc, Alcron Hotel Prague, hotel, restaurace, kuchyně, František Pospíšil, Jan Punčochář, Přemek Forejt, Šantovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po dvanácti letech opustil Alcron. Delší dobu jsem se chystal k životní změně, říká Roman Paulus  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.