Kuchař Roman Paulus, který získal šest michelinských hvězd a dvanáct let pracoval pro pražský hotel Alcron, od října ve vyhlášeném hotelu nevaří. Nahradil jej jeho žák, talentovaný sedmadvacetiletý Lukáš Hlaváček. Sám Paulus bude působit jako šéfkuchař olomoucké společnosti LOBSTER Catering. V Olomouci zároveň připravuje otevření nového konceptu kantýny.
Roman Paulus na konci loňského října dal sbohem kuchyni ve vyhlášeném pražském hotelu Alcron. Stalo se tak po dlouhých dvanácti letech. Už začátem prosince bylo jasné, že jeho místo zaujme sedmadvacetiletý talent Lukáš Hlaváček. Toho Paulus sám doporučil. „Učil jsem ho, je to můj žák a do Alcronu jsem ho přivedl, za což jsem rád,“ řekl tehdy Roman Paulus pro Forbes.
Hlaváček rozhodně není žádný nazdárek. Zkušenosti sbíral v kalifornské Restaurant at Meadowood, která je oceněná třemi michelinskými hvězdami, ale také v michelinských restauracích Ledbury a St. James v Londýně, kde strávil čtyři roky. „Lukáš je kuchař s opravdu unikátními, několikaletými zahraničními zkušenostmi,“ pověděl na adresu nového šéfkuchaře generální ředitel hotelu Michal Chour.
Roman Paulus zamířil z Prahy do Olomouce. „Mám v Olomouci mnoho přátel. Místní gastronomie je na vzestupu a z Olomouce se stává vyhledávaná gastronomická destinace. Delší dobu jsem se chystal k životní změně, člověk nesmí propadnout stereotypu, musí přijímat nové výzvy," uvedl Roman Paulus, kterému možnost profesní realizace v Olomouci nabídl podnikatel Richard Morávek.
Na podzim bude v atriu Envelopa Office Center otevřen nový gastronomický koncept, který Paulus povede. „Mým cílem je zbourat stereotypy, které mají lidé z minulosti spojeny se slovy kantýna, bistro. Představit je úplně jinak, na úrovni 21. století," řekl Paulus.
Paulusův vztah k Olomouci má delší kořeny. Od otevření v roce 2013 je patronem Lobster Family restaurant v Galerii Šantovka. Kromě pomoci s přípravou konceptu této restaurace pořádal v Olomouci pravidelně také Školy vaření s Romanem Paulusem a účastnil se místního Garden Food Festivalu.
„Chci pomoci olomoucké gastronomii také v souvislosti s negativními dopady pandemie covid-19. Kvalitní koncepty se neohrožují, naopak znamenají synergii a vzájemnou podporu. Společným úsilím se Olomouc stane pojmem pro všechny milovníky dobrého jídla," řekl Paulus, jehož kuchařský rejstřík obsahuje tradiční speciality i exotické pokrmy.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.