Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Kaple Máří Magdalény se před 65 lety stala první přesunutou stavbou v zemi

Řada českých památek vzala v minulých letech za své kvůli budovatelskému nadšení. Část jich nenávratně zmizela, ale některé měly to štěstí, že dále existují na jiném místě. Nejznámějším případem je zřejmě přesun kostela v Mostě v roce 1975, jenž musel ustoupit těžbě uhlí. Prvním takto přemístěným objektem v Česku však byla záchrana kaple svaté Máří Magdalény v Praze, která začala 2. února 1956.

Kaple svaté Máří Magdalény je kruhová barokní kaple s kupolí, věžičkou, malými okny a působivými freskami od italského architekta Giovanniho Battisty de Barrifise.

Stavba s pestrou minulostí

Kaple svaté Máří Magdalény, kterou dal na někdejší klášterní vinici pod Letnou vystavět v roce 1635 porobošt kláštera cyriaků, stála původně v těsné blízkosti mostu Svatopluka Čecha. Stavba byla původně určena pro vinaře a voraře, kteří zde vzdávali díky Bohu za pomoc při proplutí Vltavou.

V záverečné fázi třicetileté války kapli obsadilo švédské vojsko a v roce 1784 ji dal císař František Josef II. v rámcij osefínských reforem zrušit. Až do počátku 20. století pak sloužila jako skladiště a znovu byla vysvěcena v roce 1908, kdy přešla do vlastnictví hlavního města, které ji po vyčištění a opravení propůjčilo starokatolické církvi.

Kaple se přesunula skoro o 31 metrů proti proudu Vltavy

Kaple měla v roce 1956 padnou za oběť plánovanému schodišti ke Stalinovu pomníku. Profesor Stanislav Bechyně však objevil způsob, jak ji záchránit. Vypracoval projekt přesunu kaple, podle kterého se měla přemístit o 30,75 metru proti proudu Vltavy. 

Během této technicky velmi náročné akce byla kaple nejprve uvnitř vyztužena dřevěnou konstrukci a poté ji po obvodě stahovaly ocelové skruže. Také byla podbetonována železobetonovým věncem. Poté ji po dráze s kolejištěm pro transportní vozíky a za pomoci tlačeného zařízení přesunuli na předem připravené místo.

Kaple byla na novém místě položena na masivní podstavec, který byl obložený kameny a opatřena byla také novou střechou. Do jejích šesti oken byly zasazeny vitráže Aleny Novotné-Gutfreundové, které zobrazují osudy kaple v různých dobách její existence  (vinobraní, odpočinek vorařů, pobyt Švédů v Praze, stavba Čechova mostu, vyztužování zdiva před přesunem, přesun).

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto facebook.com/kaplemagdalena

Štítky ČR, stavby, památky, 2. února, Praha, kostel, historie, Marie Magdalena, kaple, Česko, Most, Vltava, Giovanni Battista Martini, Svatopluk Čech, třicetiletá válka, Josif Vissarionovič Stalin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kaple Máří Magdalény se před 65 lety stala první přesunutou stavbou v zemi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.