Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Vánoční výzdobu v ulicích Prahy zdobí více než 30 stromů rozsvícených magistrátem a přes 1100 dekorací

Již o prvním adventním víkendu na konci listopadu se v hlavním městě rozsvítily tisíce vánočních dekorací na stožárech veřejného osvětlení, světelná výzdoba v parcích a na náměstích. Postupně se také začaly rozsvěcet i vánoční stromy, a to napříč celou Prahou. Společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP) letos ozdobila jedenatřicet. Nejznámější je ten na Staroměstském náměstí. Mezi poledními se rozsvítil vánoční strom na Mariánském náměstí před pražským magistrátem.

Světelné dekorace a desítky vánočních stromů

V Praze se oslavy Vánoc letos konají kvůli vládním opatřením v omezené podobě. Pole radního Jana Chabra však od nich pražský magistrát nechtěl upustit úplně.

ANKETA: Která městská část má letos ten nejkrásnější vánoční strom?

V adventním čase jsme našim čtenářům přinášeli informace o tom, jak vypadají Vánoce v jednotlivých městských částech. Která městská část Prahy má letos podle vás ten nejkrásnější vánoční strom? Odpovídejte v anketě a dejte vědět do komentářů.

„Advent patří k nejkrásnějším obdobím roku. Města jsou vyzdobena tisíci světly, všude panuje slavnostní a přátelská atmosféra. O to bychom Pražany nechtěli připravit, a proto jsme město i letos vyzdobili světelnými dekoracemi a desítkami vánočních stromů,“ uvedl radní. Podle něj městská společnost THMP letos v různých částech Prahy ozdobila dvanáct velkých a devatenáct menších vánočních stromů.

Čtyři sta světelných vloček, dvě stě třicet zvonků i dvě stě hvězd

Nedílnou součástí adventní atmosféry v Praze jsou také světelné dekorace na stožárech veřejného osvětlení. „Naše společnost jich letos instalovala okolo jedenácti set. Výzdobu zajišťovali pracovníci dvou výjezdových středisek s využitím výškové techniky a práce probíhaly převážně v druhé polovině listopadu a počátkem prosince. Stožáry jsme vyzdobili celkem čtyřmi sty světelnými vločkami, dvěma sty třiceti zvonky, dvěma sty hvězdami a šedesáti ozdobami ve tvaru komety nebo svíčky,“ upřesnil Tomáš Novotný, místopředseda představenstva městské společnosti THMP, která pro město už třetím rokem spravuje největší síť veřejného osvětlení v republice. „Dalších zhruba dvě stě ozdob má pak podobu nejrůznějších řetězů a světelných záclon,“ dodal.

Svítíci 3D objekty v Čakovicích

Společnost THMP letos ozdobila také vánoční stromy a instalovala v ulicích několik světelných prvků. „Asi nejefektnější je výzdoba v Praze Čakovicích. Tam jsme kromě ozdob na veřejném osvětlení rozsvítili i šest vánočních stromů a na Náměstí 25. března září volně stojící 3D světelné prvky. Najdete tam světelnou uličku s lavičkou, dvě metr a půl velké vánoční koule a model anděla. Pokud byste ani tady nenasáli vánoční atmosféru, pak už nikde,“ popsal s nadsázkou Tomáš Novotný.

Z dallších vánočních stromů se letos psolečnost postarala například o ten v Tupolevově ulici v Letňanech, v Trojské ulici v Troji, v ulici Národních hrdinů v Dolních Počernicích nebo na Mariánském náměstí na Starém Městě. „Logisticky nejnáročnější byl pro nás ale strom na Staroměstském náměstí. U toho jsme letos zajišťovali kácení, převoz i jeho instalaci a zdobení,“ uzavřel.

Vánoční strom pro Prahu je pokácen. Ozdobí ho šest kilometrů světelných řetězů

V obci Kamenný Přívoz v okrese Praha-západ ve Středočeském kraji od dnešního rána probíhá kácení vánočního stromu, který letos ozdobí Staroměstské náměstí. Strom bude dnes pokácen a převezen do skladu v Modleticích, odkud poputuje zítra večer...

Ohodnoť článek

Foto praha.eu

Štítky Vánoce, výzdoba, Praha, stromy, advent, vánoční stromek, Technologie hlavního města Prahy, dekorace, veřejné osvětlení, Pražský magistrát, vánoční ozdoby, Staroměstské náměstí, Jan Chabr, strom, magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Vánoční výzdobu v ulicích Prahy zdobí více než 30 stromů rozsvícených magistrátem a přes 1100 dekorací  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.