Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Od soboty bude možné s testem navštívit své blízké v domovech pro seniory a v sociálních zařízeních

Návštěvy v sociálních zařízeních a v domovech pro seniory budou možné od soboty 5. prosince, a to s antigenním testem na koronavirus starým maximálně 48 hodin. Po dnešním jednání vlády to oznámila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Uvedla, že bude možné použít testy, které jsou k dispozici v sociálních zařízeních pro testování klientů a zaměstnanců. Návštěvy mají testovat zaměstnanci sociálních zařízení.

Organizace bude v kompetenci jednotlivých zařízení

V tom, jak budou návštěvy organizovány, budou mít podle ministryně hlavní slovo jednotlivá zařízení. Metodický pokyn vydá ministerstvo v úterý.

Návštěvy vláda zakázala 9. října kvůli šíření covidu-19 původně na dva týdny, později zákaz prodloužila. V pátek má skončit pravidelné testování klientů v domovech pro seniory vždy po pěti dnech. Vyšetření pracovníků na koronavirus v pětidenních intervalech by se mělo provádět do konce nouzového stavu. Do té doby, tedy 12. prosince, měl podle nařízení ministerstva zdravotnictví z minulého týdne trvat i zákaz návštěv v zařízeních. Někteří experti ukončení testů i zákaz návštěv kritizovali.

Izolaci klientů není možné prodlužovat

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) na sebe opatření navazují. Po ukončení testování klientů domovů je podle něj testování návštěv logické, aby do zařízení nebyla infekce zanesena.

Podle provozovatelů zařízení není možné izolaci klientů prodlužovat a je třeba návštěvy povolit při dodržování přísných podmínek. V domovech se využívají antigenní testy. Výsledek po výtěru z nosu je zhruba do 15 minut. Pokud bude pozitivní, provede se ještě potvrzovací PCR test. Na jeho vyhodnocení se čeká déle.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, vláda, sociální, koronavirus, sociální zařízení, návštěva, domov pro seniory, COVID-19, Jana Maláčová, ČSSD, Jan Blatný, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od soboty bude možné s testem navštívit své blízké v domovech pro seniory a v sociálních zařízeních  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.