Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Praha odpustí poplatek za zábor při stavbě Mariánského sloupu. Primátorovi se to nelíbí

Pražský magistrát odpustí Spolku pro obnovu mariánského sloupu poplatek za zábor veřejného prostranství. Změní původní nájemní smlouvu spolku s Technickou správou komunikací (TSK) na smlouvu o výpůjčce. Rozhodli o tom dnes pražští zastupitelé. Spolek měl zaplatit více než jeden milion korun. Stavba Mariánského sloupu začala letos v polovině února a dokončena byla na začátku června.

„Není běžné, aby lidé, kteří něco dávají městu zadarmo, ještě platili za zábor. Nechceme nikomu dávat peníze. Chceme, aby lidé, kteří přispěli a vybírali prostředky, tak aby za to ještě nemuseli platit," řekl zastupitel a spoluautor materiálu Jan Wolf (KDU-ČSL).

„Domnívám se, že v dnešní době všichni pochopíme, že nechávat si dávat dar a ještě dárce za něj nechat zaplatit, je vrcholně nemravné," řekl opoziční zastupitel Milan Maruštík (ANO), který společně s Wolfem, radním Janem Chabrem (TOP 09) a zastupitelem a europoslancem Jiřím Pospíšilem (TOP 09) dokument přednesli. Pospíšil doplnil, že nejde o hlasování, zda někdo se sloupem souhlasí, či nikoli.

Na Staroměstském náměstí v centru Prahy dnes sochař Petr Váňa a jeho tým vztyčili napodobeninu mariánského sloupu ze 17. století. Socha Panny Marie byla přemístěna od kostela Matky Boží před Týnem a instalována na připravený základ sloupu na...

Proti záměru se postavil primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Podle něj by to mohl být nebezpečný precedens. „Je tu spousta těch, kdo něco darují městu. Tato situace tu neprobíhá výjimečně. Když to teď jednomu odpustíme, jak to budeme dělat u těch ostatních?" řekl Hřib.

Na to se na něj snesla kritika napříč politickými kluby. „Obavu pana primátora nesdílím. Myslím, že tu symboliku sloupu chápe každý a nezaměňuje jej za výstavbu kanalizace nebo veřejného osvětlení," řekl náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě). Radní Chabr řekl, že developeři, když něco budují, tak to dělají na svých pozemcích. Teprve potom například lampy s pozemky městu darují.

Původní sloup v roce 1918 na protest proti habsburské monarchii strhl dav. Sochař Petr Váňa a jeho tým na vztyčení sloupu pracovali 23 let. Původně bylo jeho dokončení plánováno na září, kvůli pandemii covid-19 se ale stavba urychlila.

Podle opozičního zastupitele Patrika Nachera (ANO) by v případě neodpuštění poplatku vznikla paradoxní situace, kdy město v době koronaviru odpouštěla komerčním subjektům poplatky za zábor prostranství, ale vybrala by jej od dobročinného spolku.

Zastupitelé o odpuštění poplatku jednali již na červencovém zasedání. Tehdy návrh nebyl schválen, neboť pro něj nehlasovala nadpoloviční většina zastupitelů. Například koaliční zastupitel Viktor Mahrik (Piráti) tehdy řekl, že nehlasoval pro obnovu sloupu, a proto nebude hlasovat pro odpuštění poplatku za zábor.

Ohledně sloupu se v Praze vedly léta spory, několikrát ho zastupitelstvo odmítlo. Váňa celou dobu na soše pracoval. Zastánci obnovy považují dílo za symbol a vzpomínku na obránce Prahy za třicetileté války a významné barokní umělecké dílo. Podle odpůrců jde o symbol habsburské nadvlády a netolerantní rekatolizace země.

Autoři | Foto

Štítky mariánský sloup, památky, stavby, Praha, poplatek, Technická správa komunikací hl. m. Prahy, sloup, Pražský magistrát, Jan Wolf, ANO 2011, Jiří Pospíšil, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha odpustí poplatek za zábor při stavbě Mariánského sloupu. Primátorovi se to nelíbí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.