Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Na Staromáku nově stojí mariánský sloup. Podívejte se na instalaci

, aktualizováno 4. června 2020, 16:34

Na Staroměstském náměstí v centru Prahy dnes sochař Petr Váňa a jeho tým vztyčili napodobeninu mariánského sloupu ze 17. století. Socha Panny Marie byla přemístěna od kostela Matky Boží před Týnem a instalována na připravený základ sloupu na Staroměstském náměstí.

Práce trvaly 23 let

Práce na kopii mariánského sloupu trvaly sochaři Petru Váňovi 23 let. Původní mariánský sloup v roce 1918 na protest proti končící habsburské monarchii strhl dav. Váňa a jeho tým na vztyčení sloupu pracovali od rána, sochu s hlavicí na vrcholek dříku umístili před čtvrtou hodinou. Základy sloupu na náměstí umístili již dříve, poté co pražské zastupitelstvo v polovině února s jeho umístěním vyjádřilo souhlas.

Původně mělo být hotovo až v září

Na náměstí již stály základy a sokl, který obklopují tři schody a balustráda. Pracovníci ráno čelili drobným potížím s přemístěním sochy Panny Marie, která od roku 2004 stála u nedalekého Týnského chrámu. Práce tak dnes nabraly mírné zpoždění, celková stavba však byla naopak hotova výrazně dříve, než bylo plánováno. Původně měla být dokončena v září.

Plány na umístění sloupu vyvolaly mezi lidmi spory. Zastánci obnovy považují sloup za symbol a vzpomínku na obránce Prahy za třicetileté války a významné barokní umělecké dílo. Podle odpůrců je sloup symbolem habsburské nadvlády a netolerantní rekatolizace země.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook Mariánský sloup v Praze na Staroměstském náměstí,

Štítky mariánský sloup, památky, stavby, Praha, Staroměstské náměstí, sloup, Petr Váňa, Panna Marie, Týn, kostel, Habsburská monarchie, instalace, Kostel Matky Boží před Týnem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Věra Jačková Peřinová

Nevztyčovali žádnou napodobeninu, napodobenina je nějaký útvar z papíru nebo třeba polystyénu....Toto je replika vytvořená podle dochovaných pozústatků sloupu uchovaných v Lapidáriu Národního muzea.

Čtvrtek, 4. června 2020, 16:12Odpovědět

FOTO, VIDEO: Na Staromáku nově stojí mariánský sloup. Podívejte se na instalaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.