Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vdova po zesnulém Jaroslavu Kuberovi odmítla převzít od prezidenta státní vyznamenání

Věra Kuberová odmítla převzít od prezidenta Miloše Zemana státní vyznamenání pro svého zesnulého manžela Jaroslava Kuberu, který letos v lednu náhle zemřel ve funkci předsedy Senátu. V rozhovoru pro server Seznam Zprávy označila chování prezidentské kanceláře za neuctivé a je přesvědčena o tom, že její muž by si ocenění takovouto formou nepřál. Zeman už avizoval, že chce u příležitosti státního svátku 28. října Kuberu in memoriam ocenit Řádem bílého lva, což je nejvyšší státní vyznamenání České republiky.

Prezidentská kancelář mě kvůli vyznamenání pro manžela minulý týden kontaktovala, ale moje odpověď zněla, že toto vyznamenání nechci přijmout, protože prezidentská kancelář se do dnešní doby o nic nezajímala. A najednou mně přijde takové nespravedlivé, aby manžela vyznamenávali, ten by si to určitě nepřál touto formou,“ uvedla Kuberová.

Kubera chtěl odjet koncem února na Tchaj-wan, s sebou se chystal vzít podnikatelskou misi. Plán vzbudil kritické reakce, a to nejen ze strany čínské diplomacie, ale také od prezidenta Zemana, který prosazuje vstřícnou politiku k Pekingu.

Velký tlak na Kuberu kvůli Tchaj-wanu

Kuberová už dříve mluvila o tom, že její muž čelil kvůli své plánované cestě na Tchaj-wan enormnímu tlaku, což mohlo přispět k jeho úmrtí. Média psala o dopisu, který čínské velvyslanectví předalo v lednu Hradu. Hrozilo v něm trestem Kuberovi i českým firmám v Číně, pokud na Tchaj-wan pojede. Podle informací Deníku N požádal o vypracování dopisu čínské velvyslanectví kancléř prezidenta Vratislav Mynář s cílem zjistit, jak bude Čína reagovat. Mynář informaci popřel. Dokument z čínského velvyslanectví byl nalezen v Kuberově pozůstalosti.

Poté, co Kubera nečekaně zemřel, rozhodl se uskutečnit cestu na Tchaj-wan jeho nástupce v čele Senátu Miloš Vystrčil. Čelí proto zlobě Číny, která ostrov považuje za své odštěpenecké území. Kuberová měla původně jet s Vystrčilovou delegací, nakonec ale do Asie neodletěla. Lékař jí to ze zdravotních důvodů nedoporučil.

Nekonfliktní člověk, který s každým vycházel

Kuberová v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedla, že její zesnulý muž byl nekonfliktní člověk, měl s každým přátelské vztahy, tedy i se Zemanem, se kterým se znal téměř celé polistopadové období. „A poslední dobou, když pan prezident prohlásil, že přestal být můj manžel s cestou na Tchaj-wan jeho kamarádem, tak... i na tom obědě, že ho vzal tou holí po hlavě... prostě mně to připadá neuctivé a nemíním se v tomhle angažovat,“ uvedla k záměru prezidenta udělit Kuberovi státní vyznamenání.

Autoři | Foto kubera.cz

Štítky ČR, Čína, Zeman, senát, diplomacie, Kubera, ocenění, Jaroslav Kubera, státní vyznamenání, Miloš Zeman, manželé, Tchaj-wan, Seznam Zprávy, Česko, Vratislav Mynář, Miloš Vystrčil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Heyduk

V 18 století se marně snažilo Britké impérium vlastnící 1/3 světa jako své kolonie...se snažilo proniknout na Čínský trh, koloniálně Čínu ovládnout a vojensky okupovat jako Indii a dostat se k levné Čínské pracovní síle...v té době Británie musela s Čínou obchodovat pouze ve stříbře jako rovný s rovným a nikoliv výměnným způsobem zboží za zboží jak Britové chtěli. Toto císařskéí obchodní nařízení obchodovat ve stříbře chránilo čínský obchod čínské císařství a nedovolilo proniknout britským cizákům do útrob Čínské ekonomiky. Británie tehdy ovládala celosvětový obchod a ½ kolonií všech podmaněných otrocky pracujících kolonií pro britské království. Na přelomu 18-19 století vyslala británie do Číny vyslance s žádostí o část Čínského území na kterém by Británie mohla založit své obchodní centrum. Císař tento požadavek Británie odmítnul. A tak Britské krysy založili v Turecku, v Indii a v Asii na okupovaných územích opiové farmy a v ohromném množství dodávali tuto drogu Čínským rybářům (na pevninu Britové nesměli) a ti ji šířili po celé Čńě a platili Britům za opium stříbrem. Tato opiová okupace zcela zdecimovala Čínskou ekonomiku a každý druhý Číňan byl těžký feťák a o to britům šlo ekonomicky Čínu zlikvidovat a podmanit si ohromné množství levné pracovní síly...v té době císař musel učinit rázné opatření a pouze hrdelní tresty a popravy zabránily dalšímu průniku britského opia do Číny a tento obchod ustal. Britská královská lidská zrůda na základě císařské likvidace opiového obchodu vyslala do Číny armádní po zuby ozbrojenou okupační flotilu, která rozprášila zaostalou Čínskou armádu a provedla okupaci Číny a vnutila Číně podepsat okupační ponižující dodnes nenáviděnou smlouvu a okupaci Tchaj-Wanu….a od této doby byla Čína devastována a obtěžována koloniálními britskými okupačními krysami až do dnes.Přeji dnešní ČLR velmi silnou armádu a a velmi silný ekonomický růst z kterého USA a VB serou strachy a okupují Čínské moře atomovými křižníky a letadlovými loděmi a přeji ČLR likvidaci americko britských okupačních nároků na jakoukoliv část území ČLR okupovaného okupačními árijskými nadlidmi a zločinciPřeji silnou armádu IZRAELI, KLDR, RUSKU a ČLR

Sobota, 5. září 2020, 10:24Odpovědět

Novák Vladislav

Paní Kuberová je slušná žena a tím odmítnutím státního vyznamenání jen dala najevo, co si o tom našem nesoudném prezidentovi myslí. Za tento postoj jí mohu jen poděkovat.

Pátek, 4. září 2020, 15:32Odpovědět

Vdova po zesnulém Jaroslavu Kuberovi odmítla převzít od prezidenta státní vyznamenání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.