Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nezaměstnanost roste. Praha a Moravskoslezský kraj mají nejvíce nově evidovaných uchazečů o práci

Nezaměstnanost v Praze znovu stoupla. V červenci se oproti předchozímu měsíci zvýšila o 0,2 bodu na 3,2 procenta. Lidí bez práce přibylo o víc než dvě tisícovky na 29 567. Naopak o bezmála tři stovky ubylo volných pracovních míst, pracovní úřady jich evidovaly 83 672. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Nezaměstnanost v Praze pozvolna roste

V celostátním srovnání patřilo hlavní město dlouhodobě k regionům s nejnižší nezaměstnaností. Od začátku roku ale nezaměstnanost v Praze pozvolna roste. V červenci vykázaly nižší míru nezaměstnanosti hned čtyři kraje, a to Pardubický, Jihočeský, Královéhradecký a Zlínský. Další kraj, Vysočina, měl stejnou nezaměstnanost jako Praha. Nejvyšší nezaměstnanost zůstává v Moravskoslezském kraji, kde v červenci dosáhla 5,6 procenta.

V celém Česku nezaměstnanost stoupla v červenci na 3,8 procenta. Oproti předchozímu měsíci byla vyšší o 0,1 procentního boudu. Příčinou mírného nárůstu byl kromě aktuální situace kolem koronaviru i každoroční příchod části zaměstnanců ze školství do evidence úřadů práce.

Praha je společně s Moravskoslezským krajem regionem, který eviduje nejvíce nově evidovaných uchazečů o práci. V metropoli se jich podle úřadů přihlásilo 5216, v Moravskoslezském kraji ještě o pět set více. Mezi nově příchozími jsou například bývalí pracovníci z oblasti služeb, pohostinství, obchodu, cestovního ruchu, školství, administrativy, lázeňství či zpracovatelského průmyslu. Hlásí se uklízeči, výrobní dělníci, agenturní zaměstnanci a v menší míře také osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), většinou drobní podnikatelé či řemeslníci, uvedl Úřad práce.

27 896 okamžitých uchazečů o práci v Prazi

Lidí, kteří mohli v Praze okamžitě nastoupit do práce, bylo minulý měsíc 27 896. Vedle nich jsou v evidenci úřadu práce například lidé v pracovní neschopnosti, v rekvalifikačních kurzech, ženy na mateřské dovolené nebo uchazeči ve vazbě. Na jedno nabízené pracovní místo připadá v Praze 0,4 uchazeče. Celorepublikový průměr je necelý jeden zájemce na místo.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, hospodářství, zaměstnanost, červenec, Praha, TABULKA, Moravskoslezský kraj, Úřad práce České republiky, nezaměstnanost, Česko, Jihočeský kraj, Královéhradecký kraj, Zlínský kraj, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nezaměstnanost roste. Praha a Moravskoslezský kraj mají nejvíce nově evidovaných uchazečů o práci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.