Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Svezte se s panem ředitelem. Tramvaj Aloise Píbla křižuje pražské ulice

Pražský dopravní podnik pojmenovává tramvaje po významných osobnostech z jeho historie, nebo těch, kteří se o městskou hromadnou dopravu v Praze výrazně zasloužili. Včera tak do ulic vyrazilo vozidlo pojmenované po Aloisi Píblovi, řediteli elektrických drah v letech 1923 - 1941.

Tramvaj evidenční číslo 9280 můžete potkat na lince 22. „Pan Alois Píbl je jednou z nejvýznamnějších osobností meziválečného období. Cílem je seznamovat Pražany s osobnostmi z historie pražské MHD," přiblížila pro Pražskou drbnu poslání pojmenovávání dopravních prostředků Aneta Řehková, tisková mluvčí pražského dopravního podniku.

Milovník električek

Alois Píbl přišel na svět 3. srpna 1880. Tramvaj nesoucí jeho jméno tak byla do ulic vypuštěna o 140 let později s přesností na den. Píbl k Elektrickým podnikům nastoupil v roce 1907, kde svoji kariéru zahájil v dráhovém oddělení.

V souvislosti s velkým rozvojem tramvajové dopravy před první světovou válkou byl později přeložen do provozního oddělení elektrických drah a v roce 1923 se stal přednostou dráhového odboru. Po reorganizaci Elektrických podniků se jednalo o titul ředitele dráhového odboru či ředitele elektrických drah.

Následující období bylo zlatou érou pražské tramvajové dopravy. Měl významný podíl na zavádění nových dopravních prostředků – autobusů a trolejbusů. V roce 1923 se stal předsedou Sdružení soukromých pouličních a místních drah v Československé republice. Po odchodu do penze v roce 1941 byl odborným znalcem v záležitosti projektu pražské podzemní dráhy. Zemřel 20. srpna 1964.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook Dopravní podnik hlavního města Prahy

Štítky Alois Píbl, tramvaj, DPP, MHD, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Praha, Meziválečné období, první světová válka, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svezte se s panem ředitelem. Tramvaj Aloise Píbla křižuje pražské ulice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.