Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Přístavba ZŠ Chodov bude stát skoro 146 milionu korun

Stavba nového křídla k základní škole Chodov na adrese Květnového vítězství 57 v Praze 11 bude stát asi o 15 milionů více než bylo předpokládáno. Navýšení ceny schválili na svém jednání radní městské části. Nová cena stavby je asi 145,9 milionu korun. Vyplývá to z usnesení rady Prahy 11.

Zvýšení částky za stavební práce a potřebný materiál je způsobené mimo jiné pracemi spojenými s neplánovaným odčerpáváním vody z vodního pramene, o němž projektanti nevěděli, a souvisejícím vybudováním jímky na vodu nebo doplněním chybějícího zateplení na stávajícím objektu školy. Cena stavby se zvýšila i kvůli montáži hydroizolační folie, která by stavební firmě měla umožnit objekt provizorně zastřešit a pracovat tak bez časových prodlení.

V pětipodlažní novostavbě by podle plánů mělo být 15 učeben, sborovna a kabinety pro pedagogy. Součástí dostavby základní školy je i vybudování víceúčelového hřiště. Dostavba školy, která začala loni, je podle dřívějších vyjádření starosty městské části Jiřího Dohnala (Piráti) jednou z největších investičních akcí na Jižním Městě.

Zhotovitelem nového pavilonu je akciová společnost VCES, která v roce 2019 vyhrála vypsané výběrové řízení. Nabídková cena stavebních prací byla 130,6 milionu korun. Dokumentace pro provádění stavby je dílem společností SUNCAD a MEPRO.

Radnice stavbu zaplatí z vlastních a magistrátních peněz a z Operačního programu Životní prostředí.

Záměr zvýšit kapacitu školy na Chodově představila radnice už v roce 2015. Tehdejší radní předpokládali, že náklady na stavbu budou asi 75 milionů korun bez DPH.

Opoziční zastupitelé z Hnutí pro Prahu 11 investiční akce radnice, tedy právě dostavbu Základní školy Chodov a dále rekonstrukci bývalé ubytovny Sandra či stavbu Areálu ledových sportů, dlouhodobě kritizují. Považují je za předražené a pro městskou část nevýhodné. "Na nic jiného pak nejsou na Jižním Městě peníze. Nic jiného se nedělá a jedou se jen tyhle ty tři akce," řekl již dříve během zasedání zastupitelstva Prahy 11 zastupitel Ladislav Kos starší (Hnutí pro Prahu 11).

Na Jižním Městě žije 77.600 obyvatel. Městská část zahrnuje katastrální území Chodova a Hájů. Nyní zde vládne koalice Pirátů, ANO, ODS, TOP 09 a STAN. V roce 2015, kdy byl záměr představený, tvořily koalici strany Hnutí pro Prahu 11, ANO a TOP 09.

Autoři

Štítky ČR, stavby, správa, školy, Praha, Chodov, městská část, základní škola, Jižní Město, ANO 2011, TOP 09, Jiří Dohnal, Česká pirátská strana, Ladislav Kos

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přístavba ZŠ Chodov bude stát skoro 146 milionu korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.