Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Praha bude mít novou koncepci veřejného osvětlení. Byla dokončena její první část

Společnost Technologie hlavního města Prahy dokončila první část koncepce pražského veřejného osvětlení. Kromě kontroly aktuálního stavu pražského veřejného osvětlení proběhne přepracování plánu osvětlení a závazné technické standardy budoucí obnovy a modernizace.

Změny prováděny s potřebnou odborností

Radní Jan Chabr uvedl, že je nezbytné, aby všechny změny ve veřejném ovstělení byly prováděny vždy po předchozím posouzení a s potřebnou mírou odbornosti. „Jakékoliv zásadní změny mají dlouhodobý charakter a nesprávné kroky se jen obtížně napravují. Od začátku mého působení proto prosazuji názor, že město musí přijmout strategický materiál, jak nahlížet na veřejné osvětlení, mít jasnou strategii v jeho obnově i funkčnosti. Současný stav, kdy máme ve městě téměř sto druhů svítidel bez jasného sledu obnovy a umísťování, je důsledkem absence podobného materiálu. Právě koncepční přístup k veřejnému osvětlení nám pomůže dosáhnout nejen jeho účinného a ekonomického provozování, ale také plného využití všech jeho funkcí,“ pověděl radní pro majetek Jan Chabr.

V první etapě Technologie hlavního města Prahy zanalyzovaly informace o jednotlivých prvcích osvětlovací soustavy. Pracovníci se zaměřili na jejich stáří, konstrukční materiály, umístění ve městě, nebo třeba technické provedení. Manažerským informačním systémem, na kterém aktuálně pracujeme, chceme dosáhnout toho, aby zachycené informace nezůstaly statické, ale byly i v budoucnu průběžně udržovány aktuální,“ vysvětlil předseda představenstva Technologií hlavního města Prahy Tomáš Jílek.

Devět částí koncepce

Koncepce se bude skládat z devíti částí. „Na pět částí již hlavní město uzavřelo smlouvy se společností Technologie hlavního města Prahy, která pro metropoli veřejné osvětlení několik let spravuje. Ty kromě analýzy současného stavu zahrnují i koncepci obnovy pražského veřejného osvětlení, její ekonomické zhodnocení, světelně-technickou část - tedy kompletní zatřídění pražských komunikací - a to i s ohledem na možné snižování intenzity osvětlení v noci. Technologie hlavního města Prahy zajistí i finální elektronizaci systému, ve kterém bude celá koncepce integrována a udržována,“ vysvětlil radní Jan Chabr.

Dodavatelé pro zbývající části vzejdou z veřejné soutěže. Ty budou mimo jiné zahrnovat i architektonicko-urbanistickou část, část týkající se vlivů na životní prostředí a hygienu nebo třeba průzkum trhu dostupných technických řešení a svítidel. Celá koncepce má být hotova do konce roku 2021.

THMP nyní pracuje i na analýze dopravní nehodovosti v jednotlivých pražských ulicích. „To nám pomůže v rámci zpracovávání části týkající se plánování budoucí obnovy jako jedno z kritérií pro dimenzování svítidel tak, aby odpovídala i reálné situaci na pražských komunikacích. Vycházíme při tom z databáze dopravních nehod poskytnuté Policií ČR,“ uzavřel Tomáš Jílek.

Ohodnoť článek

Foto ŠJů, Wikimedia Commons / CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0)

Štítky osvětlení, koncepce, veřejné, Praha, veřejné osvětlení, Technologie hlavního města Prahy, Jan Chabr, materiál, svítidlo, Tomáš Jílek, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha bude mít novou koncepci veřejného osvětlení. Byla dokončena její první část  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.