Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Terminál na smíchovském nádraží vyprojektuje Sudop, nejlevnější nabídku město vyloučilo

Na přelomu března a dubna vzešel z výběrového řízení projektant nového terminálu smíchovského nádraží. Z celkem čtyř nabídek vybrala rada města sdružení firem SUDOP Praha, SUDOP EU, Metroprojekt a A69 s cenou projektu přesahující 141 milionů korun. Portál Zdopravy.cz přišel s informací, že jedna z nabídek obsahovala levnější nabídku. Město se ale rozhodlo nejlevnějšího uchazeče vyřadit.

Podle dostupných informací sdružení Smích ON složené z firem AFRY CZ, Sagasta, Siebert + Talaš a Jakub Cigler architekti nabídlo kompletaci projektu za 128 milionů korun. Z výběrového řízení bylo ale vyřazeno. Odbor investora hlavního města Prahy, který soutěž organizoval, podle portálu Zdopravy.cz usoudil, že firma nesplnila podmínky, když nedodala originál bankovní záruky. S námitkami firma nakonec neuspěla ani u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Generálním projektantem tak zůstává sdružení firem SUDOP. Pokud vše půjde bez problémů, samotná stavba začne v roce 2024 po získání územního rozhodnutí a pravomocného stavebního povolení. 

„V Praze se začne projektovat dopravní terminál hodný 21. století a výběrem generálního projektanta se od studie posouváme blíž k realizaci. Dnes zanedbaná dopravní stavba se za pár let stane moderním dopravním hubem, který v Praze chybí,“ řekl náměstek pražského primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

Nádražní ulice bude před nádražím průjezdná pouze pro vozy taxi nebo auta v systému K+R (Kiss and ride), kdy vůz může zastavit, vyložit cestujícího a ihned odjede. Na jihu od staré nádražní budovy vznikne nové sídlo Správy železnic.

Na severní straně terminálu bude záchytné parkoviště P+R pro tisícovku aut, kam bude možné vjet pouze z městského okruhu. Bude tam také lávka přes železnici, která spojí Smíchov, Radlice a budovanou čtvrť Smíchov City, která vzniká mezi nádražím a Na Knížecí. Autobusy MHD v budoucnu Na Knížecí budou jezdit, ale nebudou tam mít konečnou a parkoviště.

„Na Smíchově budou cestující moci na jednom terminálu využít dálkové, regionální i městské vlaky a autobusy, metro, tramvaje a předtím odstavit auto na velkém P+R parkovišti s jedním tisícem míst. Vše bude navíc díky modernímu řešení budov jednoduché, bezpečné a přehledné,“ uzavřel náměstek primátora.

Ohodnoť článek

Foto IPR

Štítky Praha, Sudop, Smíchov, nádraží, Sudop Group, Metroprojekt Praha, SUDOP EU a.s., Jakub Cigler, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Adam Scheinherr, Správa železniční dopravní cesty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Terminál na smíchovském nádraží vyprojektuje Sudop, nejlevnější nabídku město vyloučilo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.