Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Pražské penziony a hostely jsou obsazeny minimálně. Cizinci jsou mezi hosty zřídka

Penziony a hostely v Praze jsou nyní obsazeny asi z 20 procent své kapacity. Cizinci jsou mezi hosty zřídka. Přes léto je však poptávka po ubytování vyšší. Výsledky plynou z ankety mezi provozovateli těchto ubytovacích zařízení.

„Teď je obsazenost malá, tak 20 nebo 30 procent. Dnes tady byli ubytovaní tři lidi. Takže obsazené jsou dva z 11 pokojů. Loni touto dobou byl penzion plný," řekla vedoucí Penzionu Větrný mlýn v Praze 6 Věra Sjatkovská, podle které je tak propad tržeb značný. Kapacita rodinného penzionu nedaleko letiště je 25 osob. Letos v červnu a první dny července služby využívali především Češi, kteří pracují v hlavním městě. Jindy jsou podle Sjatkovské hosty penzionu turisté z různých koutů světa.

Vyšší obsazenost očekává sice Sjatkovská o prázdninách, ale i v letních měsících dosahuje množství rezervací jen asi 40 procent běžného stavu. „Byla spousta rezervací na prázdniny, ale otevřelo se Chorvatsko, tak rodiny s dětmi radši pojedou tam," dodala.

Podobná situace panuje i v penzionu Petra v Praze 5. I tam cizinci mezi hosty zatím nejsou a obsazenost v červnu činila 30 procent proti loňskému roku, řekla vedoucí penzionu Irena Kutková.

V Hostelu Praha Ládví v Praze 8, který má 56 lůžek, je podle ředitele Daniela Šípa obsazenost nyní asi 20 procent. Přitom loni v červnu byl hostel z 90 procent plný. Ubytovaní jsou Češi. „Cizinci až na výjimky vůbec nejsou. Dnes přijeli dva Slováci, jinak tu teď cizince nemáme," řekl. Červnová nízká návštěvnost byla podle Šípa způsobena nejen absencí turistů v hlavním městě, ale i zrušením nebo odložením školních výletů a exkurzí.

Hostel Florenc v Praze 8 se kvůli vládním omezením dočasně uzavřel. Otevře se v úterý 7. července. Čas, kdy měli zavřeno, využili k částečné rekonstrukci. „Rezervace na léto už máme, ale postupně otevíráme kapacitu podle toho, co dovolí stavba. Některé termíny jsou však už obsazené, jiné ale třeba vůbec," řekla provozní hostelu Pavlína Dobrovská.

Vláda v březnu kvůli ochraně zdraví obyvatel před koronavirem vyhlásila v Česku nouzový stav. Omezení se dotkla cest přes hranice nebo provozu ubytovacích zařízení. Ty se znovu mohly otevřít 25. května.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky rekreace, hotely, koronavirus, Praha, penzion, hostel, Chorvatsko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražské penziony a hostely jsou obsazeny minimálně. Cizinci jsou mezi hosty zřídka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.