Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Začala montáž střední části nové trojské lávky v Praze

Dnes začala montáž střední části mostovky trojské lávky mezi Císařským ostrovem a Trojou v Praze. Na začátku srpna by měla být mostovka hotova a začnou dokončovací práce. Novinářům to řekli primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě) a vedoucí stavby Tomáš Záruba. Lávka bude hotova do konce letošního října a vyjde na 128 milionů korun. Pro město ji staví firma SMP CZ. Původní lávka se zřítila v prosinci 2017 a zraněni byli čtyři lidé.

"Dneska jsme se dostali k takovému, řekl bych, téměř orgasmu té stavby, protože proběhne z technického hlediska krásný proces, kdy bude hlavní část mostovky osazena pomocí dvou jeřábů," řekl Scheinherr. Lávka má hotové základy, pilíře, nástavby pilířů a opěry. Prostřední část lávky má hmotnost 90 tun a měří přes 75 metrů.

Do konce června a v první půlce července bude dodělána pravá část mostovky na trojské straně a následně ta druhá na Císařském ostrově. "Budou následovat kompletační práce a v září by se měla uskutečnit dynamická a statická zátěžová zkouška. Plánujeme zprovoznění a předání stavby investorovi do konce října," řekl Záruba.

Stavebníci se v době pandemie nemoci covid-19 museli potýkat s problémy s dodávkami. Některé části stavby jsou z italské Lombardie, odkud byl problém je dostat do Prahy. "Z Lombardie byly například krajní podélníky z nerezi. Tohle dílčí zpoždění jsme ale schopni dohnat v rámci dohodnutého harmonogramu stavby," řekl Záruba.

Proti původní zřícené lávce bude ta nová širší i vyšší. Lávka bude 256 metrů dlouhá a čtyři metry široká, takže se po ní bude dát nejen chodit, ale i jezdit na bruslích nebo na kole. V případě nutnosti po ní projede i záchranka.

Na konci prosince 2017 vyplul mezi Císařským ostrovem a Trojou přívoz, který nahradil zřícenou lávku. Kvůli stavbě nové lávky je nyní dočasně mimo provoz. Fungovat bude až do dokončení stavby, poté bude zrušen.

Autoři | Foto SMP

Štítky ČR, správa, stavby, Praha, lávka, Adam Scheinherr, Císařský ostrov, Troja, Praha sobě, SMP, Lombardie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začala montáž střední části nové trojské lávky v Praze  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.