Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Před rokem probíhala na Václaváku obrovská demonstrace. Přišlo 120 tisíc lidí

Spolek Milion chvilek vznikl po sněmovních volbách v roce 2017, které vyhrálo hnutí ANO vedené nynějším premiérem Andrejem Babišem. Při protestech v kampani Milion chvilek pro demokracii kritizoval spolek Babiše za nedodržování předvolebních slibů, střet zájmů nebo stíhání pro údajný dotační podvod v kauze Čapí hnízdo. Jedné z velkých demonstrací za demisi Babiše a ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) se na Václavském náměstí v Praze 4. června 2019 podle pořadatelů účastnilo zhruba 120 tisíc lidí.

Sdružení, v jehož čele stojí nyní sedmadvacetiletý Mikuláš Minář, pořádalo demonstrace proti Babišovi v Praze a zároveň dalších městech už v roce 2018. V loňském roce spolek uspořádal řadu demonstrací, impulzem pro vlnu protestních akcí byla dubnová demise ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) a jmenování jeho nástupkyně, jíž se stala poradkyně prezidenta Miloše Zemana pro justici Marie Benešová.

Největším shromážděním Milionu chvilek byla demonstrace 23. června 2019 na pražské Letné. Na nejmohutnější veřejné shromáždění po listopadu 1989 dorazilo podle organizátorů na 250 tisíc lidí. Podle údajů mobilního operátora T-Mobile to bylo až 283 tisíc demonstrantů, policie operovala s číslem kolem 200 tisíc demonstrantů.

Podobný počet lidí dorazil na Letnou také loni 16. listopadu (policie uváděla 250 tisíc účastníků, T-Mobile 257 tisíc). Na demonstraci Milion chvilek vyzval Babiše, aby odstoupil do 31. prosince, pokud neodvolá ministryni Benešovou a nezbaví se holdingu Agrofert.

Milion chvilek na druhé letenské demonstraci představil novou výzvu, jež obsahuje tři body, které mají platit i v budoucnu, ne jen po dobu Babišovy vlády a úřadování prezidenta Miloše Zemana. Signatáři chtějí politiky, kteří respektují demokratická pravidla a instituce či nejsou ve střetu zájmů. Chtějí být občany, kteří se zajímají o stav společnosti a chtějí žít v zemi, v níž se daří svobodě a spravedlnosti. Výzvu zatím podepsalo přes 218 tisíc lidí.

Autoři | Foto Facebook Oldřich Koblížek

Štítky demonstrace, vláda, 4. června, připomenutí, Praha, Andrej Babiš, Milion Chvilek, Václavské náměstí, ANO 2011, Marie Benešová, Čapí hnízdo, Miloš Zeman, Mikuláš Minář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před rokem probíhala na Václaváku obrovská demonstrace. Přišlo 120 tisíc lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.