Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

AUDIO: Na letišti v Praze přistál bez povolení malý letoun. Pilot na výzvy nereagoval

Kuriózní situaci řešilo v úterý večer pražské letiště v Ruzyni. Bez povolení tam přistál malý letoun registrovaný v Rakousku. Pilot s dispečery letového provozu údajně nekomunikoval a na dráze přistál i přes opakované výzvy, aby na ranvej, která je uzavřena kvůli rekonstrukci, nepřistával. Celá událost se obešla bez zranění. Událostí se teď zabývá Ústav pro zjišťování příčin leteckých nehod.

Mluvčí řízení letového provozu Richard Klíma uvedl, že letoun se dostal do vzdušného prostoru pražského letiště kolem 21:00. Pilot neměl povolení k přistání a dispečeři se s ním snažili navázat kontakt, dávali mu i pokyn, aby nepřistával. Pilot ale pokynu nedbal a po několika průletech přistál na uzavřeném přistávací ploše.

Záznam komunikace řízení letového provozu:

Kromě Řízení leteckého provozu se událostí zabývá také cizinecká policie, která řeší, zda nedošlo k protiprávnímu jednání.

Podle informací Českého rozhlasu letadlo letělo ze Stuttgartu. Pilotem byl Němec, ročník 1941, který neměl u sebe doklady, proto ho převzala cizinecká policie. Podle prvních informací rozhlasu sdělil, že měl technickou závadu.

Foto Anton Wildberger

Štítky ČR, Rakousko, Německo, letectví, Praha, letiště, Ruzyně, Cizinecká policie, Stuttgart, Český rozhlas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

AUDIO: Na letišti v Praze přistál bez povolení malý letoun. Pilot na výzvy nereagoval  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.