Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pražský hrad ruší plošné kontroly při vstupu. Budou namátkové

Pražský hrad dočasně zruší plošné kontroly při vstupu do areálu, budou jen namátkové. V tiskové zprávě to uvedl kancléř Vratislav Mynář. Areál Pražského hradu se po opatřeních spjatých s epidemií nového typu koronaviru znovu otevře pro veřejnost od pondělí. Kontroly turistů při vstupu Pražský hrad zavedl v létě 2016, opatření od počátku čelilo silné kritice. Hrad také oznámil, že od pátku 29. května do 1. června budou všechny prostory přístupné zdarma.

Otevření je naplánováno na pondělí

Pražský hrad byl uzavřen v polovině března kvůli vládním opatřením, která měla za cíl omezit šíření nového koronaviru. Otevření je naplánováno na pondělí, kdy také budou zrušeny plošné kontroly. Podle Mynáře rozhodnutí souvisí s kontrolou státních hranic. V tiskové zprávě uvedl, že za prvořadou považuje ochranu kulturního dědictví a návštěvníků Hradu. Mnohá rizika podle něj souvisí se situací v zahraničí a s teroristickými útoky, které se staly v jiných evropských zemích.

„Významnou roli zde hraje prostupnost hranic v rámci schengenského prostoru. S přihlédnutím k aktuálnímu stavu, kdy je zásadně omezen turistický ruch a Česká republika znovu kontroluje provoz na svých hranicích, jsou dočasně upravena bezpečnostní opatření při vstupu do areálu Pražského hradu," uvedl kancléř Vratislav Mynář. Policisté proto podle něj budou návštěvníky kontrolovat jen namátkově. Lidi vyzval, aby nepřicházeli s většími zavazadly a s nebezpečnými předměty, jejichž vnášení do areálu je zakázáno.

Policejní kontroly na vstupu Hrad zavedl v létě 2016. Opatření čelilo kritice, lidem se nelíbilo, že areál fakticky přestal být průchozí. Na vstupech se zejména v počátku tvořily dlouhé fronty.

Hrad zve k návštěvě Čechy

Mynář v tiskové zprávě zároveň pozval všechny české občany, aby navštívili venkovní i vnitřní hradní prostory. „Abychom vám v období, kdy se řada rodin potýká s nejistotou a sníženými příjmy, návštěvu co nejvíce usnadnili, rozhodl jsem na základě pokynu pana prezidenta o zpřístupnění všech návštěvnických prostor a okruhů Pražského hradu zcela zdarma ve dnech 29. května až 1. června," dodal. Přístupný bude Starý královský palác, katedrála sv. Víta včetně velké věže, bazilika sv. Jiří, Zlatá ulička, Rožmberský palác, expozice Příběhu Pražského hradu, Svatovítský poklad a výstava v Královském letohrádku.

Areál pro rodiny s dětmi

Mynář minulý týden řekl, že dosavadní výpadek v příjmech kvůli uzavření Pražského hradu je asi 115 milionů korun. Celkovou ztrátu bude podle něj Kancelář prezidenta republiky (KPR) znát až po skončení letní sezony. Pražský hrad patří mezi nejnavštěvovanější české památky. Ročně do jeho areálu přijde přes dva miliony lidí.

Pražský hrad v tiskové zprávě také uvedl, že se chce v současné situaci soustředit na potřeby českých návštěvníků a areál více přizpůsobit rodinám s dětmi či seniorům. Co nejdříve chce obnovit program pro školy a další zájemce, během kterého mohou navštívit jinak nepřístupné prostory prezidentského úřadu. Před otevřením chce také KPR na sociálních sítích nabídnout obrazovou prohlídku areálu Hradu.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky turistika, Hrad, kontroly, bezpečnost, Praha, Pražský hrad, Vratislav Mynář, tisková zpráva, léto, Kancelář prezidenta republiky, Česko, rodina, Letohrádek královny Anny, Schengenský prostor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražský hrad ruší plošné kontroly při vstupu. Budou namátkové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.