Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vedení Prahy láká české turisty. K ubytování nabízí volné vstupy na výstavy nebo do zoo

Turistický ruch v hlavním městě České republiky citelně ovlivnila pandemie koronaviru, která zasáhla celý svět. Proto se vedení Prahy rozhodlo přilákat české turisty a cestoví ruch podpořit finanční injekcí ve výši čtvrt miliardy korun. Celkem 100 milionů korun pak Praha investuje do kampaně na přilákání tuzemských turistů a benefitního programu zahrnujícího slevy na vstupném.

Obrat v kultuře a cestovním ruchu v Praze klesne o sto miliard

Radní Hana Třeštíková upozornila, že podle předběžné analýzy klesne obrat v kultuře a cestovním ruchu v Praze o více než sto miliard korun, a vyzvala vládu, aby reflektovala zásadní podíl Prahy na celkovém obratu českého kulturního a turistického průmyslu.

„Nesedíme a neukazujeme prstem na vládu, i my v Praze s omezeným rozpočtem děláme, co můžeme. Kultuře jsme pomohli injekcemi v podobě nákupů knih od vydavatelů nebo zakázkami na výtvarná umělecká díla, teď navazujeme také přímou finanční podporou. Nejrychlejší formou je mimořádná účelová dotace příjemcům grantů, žádosti o podporu ale samozřejmě ji otevíráme i těm, kteří příjemci nejsou. Celkem do kultury pouštíme dalších 120 milionů korun. Stejně tak dalších 100 milionů korun rozdělíme na restart cestovního ruchu a alespoň částečnou záchranu letní sezóny. Chceme Prahu více otevřít českým rodinám, k ubytování dostanou slevy nebo volné vstupy,“ představila plány radní pro kulturu a cestovní ruch Hana Třeštíková.

Levné alkoturistické město? Praha se chce zbavit nálepky a přilákat tuzemské turisty

Vedení Prahy chce do hlavního města letos přilákat tuzemské turisty. Ve spolupráci s Prague City Tourism chystá hlavní město kampaň pro lidi z České republiky, kteří mohou zmírnit výrazný výpadek příjmů ze zahraničního turismu. Češi dostanou...

Podpora i pro soukromá divadla a kluby

Praha touto kulturní dotací podpoří subjekty, které získaly grant na celoroční činnost. Tyto subjekty budou moci zažádat o navýšení stávající grantové podpory až o 20 procent. Praha podpoří i soukromá divadla nebo kluby, pro které otevře žádosti o podporu až do výše 500 tisíc korun. Vybrané příspěvkové organizace nejvíce zasažené propadem cestovního ruchu Praha podpoří částkou až 70 milionů korun. Hlavní město už dříve rozhodlo o nákupu knih od pražských vydavatelů za 10 milionů korun a o nákupu a soutěžích na umělecká díla prostřednictvím Galerii hlavního města Prahy ve stejné výši.

POLITICKÁ KORIDA: Zastupitelé odpovídají na otázku, zda by Praha měla bojovat o české turisty

V nové rubrice s názvem Politická korida budeme pražské zastupitelské kluby pravidelně konfrontovat s tématy, které aktuálně hýbou Prahou. V těchto dnech je velkým tématem odliv zahraničních turistů z Prahy, respektive příliv turistů tuzemských....

V Praze jako doma

Radní ve spolupráci s Prague City Tourism současně představila benefitní program pro první restart cestovního ruchu s názvem V Praze jako doma. „Za každou noc pobytu dostane turista poukázku se dvěma body v celkové hodnotě 400 korun, za které mu nabídneme zvýhodněné nebo bezplatné vstupy do městských galerií, hvězdáren, planetária nebo třeba do zoo. Chceme návštěvu Prahy zatraktivnit na maximum. Příjmy od zahraničních návštěvníků jsou pro letošek ztracené, program ale může být alespoň částečnou náplastí pro služby a také příležitost, jak ukázat naši krásnou Prahu více turistům z Česka,“ řekl ředitel PCT František Cipro.

Kampaň bude cílit i na turisty ze sousedních zemí. Na benefitní program a kampaň město vyčlenilo 100 milionů korun, které pokryjí poukázky na 157 tisíc návštěvnických nocí. Na programu spolupracovaly Asociace hoteliérů a restauratérů, Hospodářská komora, Svaz obchodu a cestovního ruchu. Benefitní program se týká hostů ubytovaných v hromadných ubytovacích zařízeních (dle definice ČSÚ), která současně historicky platila městu poplatky z pobytu. Nevztahuje se tak například na hosty ubytované prostřednictvím Airbnb.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky turismus, turistický ruch, ubytování, podpora, Praha, cestovní ruch, kultura, hlavní město, Česko, pandemie covidu-19, Hana Třeštíková, František Cipro, Airbnb, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení Prahy láká české turisty. K ubytování nabízí volné vstupy na výstavy nebo do zoo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.