Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Na pražských Hradčanech dnes proběhne mše k uctění památky hasičů, kteří zemřeli ve službě

Mše ve vojenském kostele sv. Jana Nepomuckého na pražských Hradčanech dnes uctí památku hasičů, kteří zemřeli ve službě. Hasiči jejím prostřednictvím zároveň chtějí poděkovat všem, kteří se zapojili do nynějších opatření proti šíření koronaviru. Mši v den svátku patrona hasičů svatého Floriána povede od 18:00 kardinál Dominik Duka. Bohoslužby se mohou konat zatím jen v omezeném počtu věřících, proto ji odvysílá televize Noe.

„S ohledem na omezené možnosti pořádání podobných událostí, a protože jsme nechtěli porušit tradici ani připravit kolegy o možnost se mše zúčastnit, jsme se dohodli s televizí Noe, že ze mše odvysílá přímý přenos, případně také poskytne audio signál pro rádia," sdělil Rudolf Kramář z generálního ředitelství hasičského záchranného sboru.

Současně doplnil, že "hasičská rodina v ČR" je početná, čítá kolem 400 tisíc lidí plus jejich rodinní příslušníci. Podle rozhodnutí vlády se však zatím mohou v kostelech konat bohoslužby a náboženské obřady jen s účastí do 15 lidí.

Hasiči si svátek svatého Floriána připomínají každoročně. Světec, který údajně jako římský voják modlitbou zabránil požáru, se u nich těší velké oblibě. Oslavy pravidelně doprovází nejen bohoslužby, ale také různé akce a hasiči otevírají své stanice veřejnosti. Letos to kvůli omezením proti šíření nákazy ale není možné.

Autoři | Foto HZS Praha

Štítky mše, hasiči, pieta, Praha, Hradčany, svatý Florián, Jan Nepomucký, Dominik Duka, Rudolf Kramář, Hasičský záchranný sbor, Noe, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na pražských Hradčanech dnes proběhne mše k uctění památky hasičů, kteří zemřeli ve službě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.