Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ulice v Praze jsou prázdné, lidé využili místa k rekreaci a sportu

Pražské ulice jsou vzhledem k opatřením proti šíření koronaviru z větší části prázdné, lidé však využili místa určená k rekreaci a sportu. Zejména mladší lidé vyrazili do parků, sadů a na oblíbená místa, jakým je mimo jiné náplavka v Podskalí. Jen málo z nich nemělo roušku, policisté a strážníci v metropoli masivně dodržování vládních krizových opatření nekontrolují.

Teplé počasí vylákalo z domovů zejména páry, manžele s dětmi, majitele psů a rekreační sportovce, většinou v krátkých kalhotách a sukních. Vstříc jim vyšli majitelé restaurací, kteří nabízejí občerstvení přes okénko, a například pod Žižkovskou věží zůstalo otevřené minigolfové hřiště.

V Riegerových sadech na Vinohradech se na louce opalovaly, většinou bez roušek, dvě desítky dívek, které mezi dekami udržovaly rozestupy. Po cestách běhalo několik lidí a zájemci o občerstvení stáli frontu před restaurací, u níž stála na stolku dezinfekce.

Na pražské náplavce v Podskalí vše připomínalo obvyklý sváteční den, jen lidí bylo méně. Nechyběli rybáři, matky s dětmi krmící labutě ani cyklisté nebo popíjející přátelé. Zejména přítomní holdující pivu ocenili za dobrovolné vstupné otevřené toalety. Podle provozovatele jednoho z místních barů se počet hostů nakupujících u okénka nezmenšuje. "Já nebrečím, lidi přežili první a druhou světovou válku, tak přežijí i ten koronavirus," řekl.

Lidé musí z nařízení vlády od 19. března povinně při pohybu mimo domov nosit roušku nebo jinou ochranu obličeje, od 16. března platí omezené vycházení. Lidé se mohou venku pohybovat jen při cestě do práce, pro potraviny či léky nebo z jiných nutných důvodů. Je ale možný pohyb v přírodě a parcích. Později přibyl zákaz pohybovat se venku více než ve dvou s výjimkou rodinných příslušníků, od ostatních musí lidé dodržovat nejméně dvoumetrový odstup.

Kvůli porušování disciplíny v dodržování protiepidemických opatření o velikonočním volnu očekává náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula po příští sobotě a neděli nárůst počtu infikovaných koronavirem nového typu. Uvedl to dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, lidé, koronavirus, rekreace, COVID-19, Praha, sport, Podskalí, druhá světová válka, Roman Prymula, Žižkovský vysílač, Česká televize, Vinohrady, sad, rouška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ulice v Praze jsou prázdné, lidé využili místa k rekreaci a sportu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.