Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 17. října 2024  |  Svátek má Hedvika
Bez reklam

Praha zakáže pouliční vystoupení se zvířaty, cizince by za to mohli i vyhostit. Žebrání s nimi ale plošně zabránit nemůže

Pražští radní odsouhlasili novelu vyhlášky, které zakazuje pouličním umělcům při vystoupeních používat zvířata. Cílí tím hlavně na gangy cizinců, které působí v centru města. Za porušení hrozí finanční pokuta, cizince by mohli potrestat i vyhoštěním. Žebrání se zvířaty v Praze ale plošně zakázat nemohou, žebrání je totiž základní lidské právo.

„Jde o úpravu, která do budoucna zakazuje venkovní uměleckou produkci se zvířaty. A to jak v případě aktivního či pasivního zapojení zvířete,“ vysvětlil na tiskové konferenci předkladatel návrhu Jiří Pospíšil (TOP 09), náměstek primátora pro kulturu, cestovní ruch a animal welfare. Úpravu ještě musí schválit zastupitelé.

Zvířata jsou při takových produkích vystavena stresu, mohou se chovat nepředvídatelně a ohrozit kolemjdoucí. Pospíšil zmínil, že konkrétní případy zneužívání zvířat konzultoval s městskou policií i Krajskou veterinární správou.

„Vždy se jedná o nevhodné nakládání se zvířaty, někdy do konce na hraně týrání. Máme zde určité gangy zahraničních občanů, kteří hrají například na harmoniku a jsou doprovázeni zvířaty. Takto působí na city turistů i občanů České republiky a snaží se získat peníze,“ popsal Pospíšil.

Tím tak podle náměstka obcházejí i fzákaz žebrání v některých částech Prahy, který se také snaží zefektivnit. Pospíšil připravil novelu zákazu žebrání se zvířaty, ta ale byla zastavena, protože s ní nesouhlasilo ministerstvo vnitra. „Ministerstvo vnitra zastává právní názor, že žebrání je základní lidské ústavní právo. Vychází to z nějakého rozsudku Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku a tedy není možné plošně zakázat žebrání se zvířaty v celé Praze,“ informoval Pospíšil. Zákaz žebrání proto platí jen v určitých oblastech, třeba kolem Karlova mostu. 

V případě cizinců, kteří novelu poruší, žádá Pospíšil jejich vyhoštění. Postihem je jinak finanční pokuta, kterou ale úřady vymáhají jen obtížně.

Ohodnoť článek

Foto Eva Hradilová

Štítky vyhláška, novela, zvířata, umělci, postih, žebrání, radní

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha zakáže pouliční vystoupení se zvířaty, cizince by za to mohli i vyhostit. Žebrání s nimi ale plošně zabránit nemůže  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.