Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

FOTOGALERIE: Pod Staroměstskou radnicí se skrývá vstup do 120 let staré stoky

Za nenápadnými dveřmi na Staroměstské radnici je cesta do Cizineckého vstupu, kanalizačního prostoru, který vybudovali před 120 lety a za tu dobu se vůbec nezměnil. Odpad z něj putuje až do čističky v Bubenči a kapacita stačí i v moderní době.

Cizinecký vstup, která je nazván podle vstupu zahraničních návštěv, je spojná komora tří kanalizačních sběračů, začíná tu stoka A. Ze Staroměstské radnice pokračuje Pařížskou a Čechovým mostem. Stoka je pak ražena letenským masivem do Korunovační, ze které vede Stomovkou a končí na Ústřední čistírně odpadních vod v Bubenči.

Celkově je dlouhá přes tři kilometry a teče v ní odpad z Prahy 1, 2, 3 a části Prahy 5. Sběrače stahují splašky z Malého náměstí, Melantrichovy ulice, Železné a Celetné ulice. 

Projektování kanalizační sítě začalo v roce 1894. Praha ještě předtím oslovila britského inženýra Williama H. Lindleyho, aby posoudil předložené návrhy, které měla k dispozici jako projekty nové kanalizace. „Ten však projekty nedoporučil, ale zároveň nabídl městské radě, že udělá projekt vlastní. Tím se dostal do čela řešení odvodnění Prahy,“ píše se na webu Pražských vodovodů a kanalizací. 

Stavět se začalo v roce 1900, během pěti let bylo hotovo. Stoku vybudovali z dvakrát pálených kanalizačních cihel, které jsou hladké a mají kluzký povrch, aby se na nich nic nezachytávalo. Dno je čedičové a vše je postaveno v jedinečném vejčitém profilu. 

Za 120 let nebylo potřeba žádných úprav, funguje stále v původním stavu. Nebyla vyčerpána ani kapacita sítě, zvládne pojmout i opadní i dešťovou vodu najednou, nepřetekla ani při povodních v roce 2002.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky Cizinecký vstup, kanalizace, Staroměstská radnice, stoka, odpad, Lindley

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Pod Staroměstskou radnicí se skrývá vstup do 120 let staré stoky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.