Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Klárku srazil na přechodu před školou motorkář. Těžce zraněná ležela týdny v umělém spánku, teď pro ni pořádají benefiční koncert

Jsou to tři měsíce, co šestnáctiletou Klárku smetl na přechodu před školou v Tróji motorkář. Zranil ji tak vážně, že ji záchranáři uvedli do umělého spánku a napojili na umělou ventilaci. V nemocnici jí operovali zlomené stehno a pánev a odstranili kus lebky kvůli otoku mozku. Po nejistých čtyřech týdnech se probudila, následky má ale dodnes. Dívku teď čeká období rehabilitací, lidé se na pomoc rodičům skládají ve sbírce a její známá zorganizovala i benefiční koncert.

Klára šla 17. června ze školy v Trojské, když ji přímo na přechodu srazil motorkář. Po nárazu letěla asi dvanáct metrů a jak informovali záchranáři, utrpěla mnohočetná poranění. Uvedli ji do umělého spánku, zaintubovali a napojili na plicní ventilaci.

Lékaři v motolské nemocnici pak zjistili, že má poraněný mozek, zlomenou stehenní kost a pánev. „Ještě tentýž den se podrobila ortopedické operaci, která byla zopakována ještě o dva týdny později. Zároveň musela být provedena dekompresní kraniektomie kvůli vysokému nitrolebnímu tlaku. Při této operaci se vyjme kus lebeční kosti. Lékaři na ARO byli velmi pesimističtí a připravovali rodiče na nejhorší varianty,“ popsala redakci Pražské Drbny Veronika Zídková, která pro rodinu Klárky zorganizovala sbírku i benefiční koncert.

Během čtvrtého týdne se začala dívka probouzet a komunikovat. Z ARO ji přesunuli nejdřív na oddělení neurologie, pak rehabilitace. Dva měsíce po nehodě se pokusili vrátit lebeční kost, operaci ale provázely komplikace. Zdravotní problémy má i teď, vysoký tlak, neuropatické bolesti, dvojité vidění.

Studentku gymnázia, nadšenou atletku a hráčku na flétnu a klavír teď čekají měsíce rehabilitace v ústavech. S náklady, které nehradí pojišťova, jí chtějí pomoci ve sbírce. Tu zorganizovala Veronika Zídková, které Klárka pomáhala s dětmi v Dětském baletu Praha i s doučováním synů.

„Vždy byla velmi zodpovědná, srdečná a všichni ji mají velmi rádi. Den před nehodou byla celý večer s DBP v divadle. Asistovala při představení Popelka, které bylo věnováno rozloučení a památce Vlastimila Harapese, který byl dlouholetým patronem tohoto dětského souboru. Informace o nešťastné události, která Klárku potkala díky nezodpovědnosti mladého motorkáře, zasáhla celý náš soubor,“ popsala Zídková.

Peníze půjdou na bezbariérové bydlení, nadstandardní péči a podporu rodiny. Rodiče totiž kvůli starosti o Klárku nemohou chodit plně do práce.

Zídková kromě sbírky zorganizovala i benefiční koncert v Divadle na Vinohradech, který se koná 29. září v šest hodin večer. Vystoupí první sólisté baletu Národního divadla v Praze, zpěváci Lucie Jagerčíková Nývltová, Adéla Zouharová nebo Šimon Bilina a také Dětský balet Praha. Umělci vystoupí bez nároku na honorář, výnos ze vstupenek jde do sbírky. Vstupenky mohou lidé zakoupit zde.

Její rodiče ale nezapomínají na celou nehodu a upozorňují na dopravní situaci v ulici Trojská. Místní se spojili s městskou částí Praha – Troja a v petici žádají regulaci tranzitní dopravy v místě. Petici už koncem srpna předali magistrátu. Chtějí bezpečnostní opatření jako světelnou závoru nebo úsekové měření rychlost.


 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Veroniky Zídkové

Štítky nehoda, sbírka, zranění, Motol, Trojská, operace, dívka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klárku srazil na přechodu před školou motorkář. Těžce zraněná ležela týdny v umělém spánku, teď pro ni pořádají benefiční koncert  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.