Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Náplavky jsou pod vodou. Praha uzavřela dětská hřiště a žádá veřejnost, aby se vyhnula parkům

, aktualizováno 14. září 2024, 18:10

Vedení Prahy se rozhodlo uzavřít dětská hřiště v parcích, od rána je zakázán vstup i na Střelecký ostrov. Hladiny řek se postupně zvedají a jednotlivé městské části kromě výstavby protipovodňových zábran omezují i vstup do blízkosti rozvodněných toků.

Plavba na Vltavě zůstává zastavena. Shodla se na tom povodňová komise, která se sešla v sobotu dopledne. Další jednání proběhne v neděli po desáté hodině ranní. „Veškeré jednotky dobrovolných hasičů a dalších subjektů jsou v pohotovosti a připraveny operativně začít stavět zábrany podle povodňového plánu, pokud by se zvyšoval průtok vody ve Vltavě,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí magistrátu Vít Hofman.

„Nebezpečím není jen velká voda, ale i vítr a podmáčená půda, což zvyšuje riziko pádu stromů. Vyzývám proto Pražany k obezřetnosti při návštěvě parků, pokud možno ji úplně odložte. Celkovou povodňovou situaci nadále sledujeme a o jejím vývoji budeme průběžně informovat,“ upozornil primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda (ODS).

Vedení města apeluje, aby se lidé vyhnuli venkovním volnočasovým aktivitám a aby pokud možno omezili cestování autem. Magistrát o víkendech mezi 9. a 15. hodinou provozuje infolinku na čísle 800 100 000.

FOTOGALERIE: Prchající lodě, voda až u kobek a neposlušní lidé. Podívejte se, jak to v sobotu vypadalo na pražských náplavkách

Pražské náplavky na obou březích Vltavy dnes zalila voda. Dopoledne ještě odváželi poslední lodě, které tam kotví, odpoledne už tam procházeli jen hlídkující strážníci. Velká voda přilákala desítky lidí a někteří z nich ignorovali značky zákazu...

Rizikem je i vítr a podmáčená půda

Nejen kvůli zvýšené hladině Vltavy, ale také kvůli pádů větví se odbor životního prostředí a čistoty rozhodl uzavřít od sobotního rána Střelecký ostrov. Další uzavření se týká dětských hřišť v parcích. „Z důvodu podmáčeného terénu, které může zvýšit riziko vývratu stromů v blízkosti, jsou preventivně uzavřena hřiště v Královské oboře Stromovka, ve Hvězdě, na Letné a na Petříně,“ uvedla na síti X náměstkyně primátora HMP s gescí životního prostředí a klimatického plánu, Jana Komrsková (Piráti). Stále podle ní platí doporučení, aby se lidé zdržovali mimo lesy. 

Rozvodněný je Botič i Rokytka

Ulici Nicholase Wintona se po sobotní uzavírce rozhodlo vedení města v sobotu po 17. hodině opět otevřít. Trojská lávka nadále zůstává uzavřena. Praha 7 také hned ráno uzavřela park U Vody. Vedení areálu Výstaviště důrazně prosí, aby lidé zvážili návštěvu areálu. Kvůli počasí je uzavřena dolní část areálu a je nepřístupné parkoviště pod bazénem.

Ve Stromovce došlo k dokončení protipovodňových zábran a vedení MČ žádá občany, aby se parku kvůli větru vyhnuli.

Povodňová komise MČ Praha 8 i nadále monitoruje vývoj na Rokytce. V okolí toku zatím trvá první stupeň povodňové aktivity. „Bezpečnost našich obyvatel je naší prioritou číslo jedna. Přijímáme veškerá nezbytná opatření, abychom minimalizovali rizika spojená s povodněmi a nepříznivými povětrnostními podmínkami,“ uvedl starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS).

Městská část Praha 11 varuje veřejnost před rozvodněným potokem Botič a zvýšenou hladinou v hostivařské přhradě. Chodovští hasiči také po kontrole lesoparku důrazně nedoporučují, aby lidé do lesoparku chodili. „Půda je velmi podmáčená a stav dřevin je katastrofální, jejich stabilita je nepředvídatelná a hrozí velké nebezpečí pádu,“ varuje MČ Prahy 11 na svém facebooku.

Letiště nehlásí komplikace kvůli počasí

Již v ranních hodinách vystoupala hladina Vltavy natolik, že zatopila stezku U Posledního Kelta na Závisti. Celá část stezky kolem mostu Závodu míru a louka v Komořanech jsou uzavřeny.v informovale na svém facebooku starosta Prahy 12 Vojtěch Kos (ODS).

TSK na síti X.com oznámila, že kvůli sesuvu skály v Břežanském údolí u Závodu míru oblast uzavřela.

Letiště Václava Havla zatím nehlásí výrazné změny v letovém provozu. Zatím došlo k odklonění jednoho příletu.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Jany Komrskové, MČ Prahy 1, 7, 11, 12, , Eva Hradilová

Štítky povodně, opatření, déšť, hřiště, Střelecký ostrov, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náplavky jsou pod vodou. Praha uzavřela dětská hřiště a žádá veřejnost, aby se vyhnula parkům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.