Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

V sobotu bude v Praze pokračovat výstavba protipovodňových zábran, v Holešovicích a Stromovce

V sobotu v dopoledních hodinách bude v Praze dále pokračovat výstavba protipovodňových zábran, a to například v Holešovicích nebo Stromovce. Zastavená má být také plavba po Vltavě a některé lodě se přemístí do ochranných přístavů. Podle aktuální výstrahy bude i v Praze extrémní povodňové ohrožení. Velmi vydatné srážky doprovodí od večera i silný vítr.

„V sobotu v dopoledních hodinách bude pokračovat výstavba protipovodňových zábran na některých místech Prahy, například se jedná o Holešovice, dále také v Bubenči o Stromovku nebo část protipovodňového hrazení na Zbraslavi," řekl dnes večer mluvčí magistrátu Tadeáš Provazník.

Dodal, že město také počítá s tím, že v dopoledních hodinách bude zastavená plavba po celé Vltavě. „Zároveň počítáme i s tím, že během soboty by se některé lodě mohly přemisťovat do ochranných přístavů," uvedl.

„Zítra ráno dojde k instalaci povodňových hrazení v ulici Varhulíkové před domem Varhulíkové 12 a ve vchodu do parku U Vody," sdělilo na Facebooku vedení Prahy 7.  Park už radnice zavřela dnes večer.

„Mobilní prvky povodňové ochrany budou umístěny také ve Stromovce. Doporučujeme, abyste se s ohledem na podmáčený terén, silný vítr a s tím spojené riziko vyvrácení stromů a pádu větví v příštích dnech návštěvě tohoto i dalších parků raději vyhýbali. Z bezpečnostních důvodů je uzavřená také dolní část areálu Výstaviště," informovala Sedmička.

Povodí Vltavy zvýšilo odtok z Vltavské kaskády na 300 metrů krychlových za sekundu a hlavní město v reakci na to nechalo v některých místech postavit povodňové bariéry. Zavřena jsou už i protipovodňová vrata v Čertovce. O sedmi hodin je i zakázán...

Město již zastavilo přívozy nebo zavřelo vrata na Čertovce. O víkendu budou mít lidé mimořádně k dispozici magistrátní infolinku 800 100 000, která bude fungovat od 09:00 do 15:00. V pohotovosti jsou profesionální i dobrovolní hasiči.

Po dnešním dopoledním jednání protipovodňové komise primátor Bohuslav Svoboda (ODS) na následně tiskové konferenci řekl, že Vltava v Praze má kulminovat v noci ze soboty na neděli. Hladina se podle odhadů zvedne o 60 až 80 centimetrů a průtok nemá výrazně překročit druhý povodňový stupeň, tedy 1000 metrů krychlových za vteřinu. Kolem 16:00 přitom protékalo Prahou asi 380 metrů krychlových za sekundu a hydrologové upouštěli vodu na Vltavské kaskádě i z přehrady v Hostivaři.

Svoboda dnes vyzval obyvatele Prahy, aby sledovali internetové stránky magistrátu a Českého hydrometeorologického ústavu. Největším problém pro Prahu je podle současných modelů Sázava, která bude mít velké průtoky, které hlavní město nemá jak regulovat. Vliv na výšku vody bude mít v Praze rovněž situace na Berounce, která se vlévá do Vltavy na jihu metropole.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Prahy 8

Štítky počasí, záplavy, správa, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V sobotu bude v Praze pokračovat výstavba protipovodňových zábran, v Holešovicích a Stromovce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.