Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Povodí Vltavy upouští z kaskády víc vody, Praha proto postavila povodňové bariéry a zavřela náplavky

, aktualizováno 13. září 2024, 19:52

Povodí Vltavy zvýšilo odtok z Vltavské kaskády na 300 metrů krychlových za sekundu a hlavní město v reakci na to nechalo v některých místech postavit povodňové bariéry. Zavřena jsou už i protipovodňová vrata v Čertovce. O sedmi hodin je i zakázán vstup na náplavky. Lodě, které tam běžně kotví, odvezli do ochranných doků.

„Aktualizovaná předpověď ukazuje zvýšený přítok vody do Vltavské kaskády. Povodí Vltavy proto v 7:30 razantně zvýšilo odtok z kaskády na 300 m3/s," informoval na síti X ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). 

Hasiči v Praze už dnes před desátou uzavřeli protipovodňová vrata v Čertovce a ve Zbraslavi, v Divadelní ulici a v Libni staví povodňové bariéry. „Celková délka nyní stavěných protipovodňových zábran je 198,6 metru a zábrany mají výšku od 1,3 do 6,2 metru. Váha zábran a dalšího zařízení má přibližně 35 tun," uvedl v tiskové zprávě mluvčí magistrátu Tadeáš Provazník.

Jak sdělila radnice Prahy 1, v poledne budou také uzavřeny zdejší náplavky. Už je proto zahájen přesun lodí do ochranných doků a vyklízí se zahrádky na Kampě. 

Magistrát dnes po zasedání povodňové komise upřesnil, že na náplavky v Praze 1, 2 a 5 zakáže vstup až v sedm večer. Lidé měli přeparkovat a odstranit z nich kontejnery a popelnice, voda by je totiž mohla odnést. Auta, která na místě zůstala, město nechá odtáhnout. 

Kvůli očekávaným vydatným dešťům a možným povodním pokračují v hlavním městě přípravy a preventivní opatření. Hasiči vyčistili kolejnici vrat Čertovky, ti letištní zase budou pohotovosti s technikou pro odčerpávání vody. Pořadatelé také ruší...

„Jakmile hlavní město Praha vydá pokyn ke stavbě městského systému protipovodňových zábran, dobrovolní hasiči Prahy 1 zabezpečí i Palác Žofín, který se nachází v záplavové oblasti," uvedla v tiskové zprávě mluvčí Prahy 1 Karolína Šnejdarová. Ti raději postavili zábrany i na Kampě. 

Povodňová komise městské části Praha 4 po svém zasedání doporučila svým obyvatelům, aby kvůli počasí omezili vstup do parků, lesů a na cyklostezky. Radnice začala instalovat varovné cedulí u nejfrekventovanějších parků, například u parku Jezerka, Fidlovačka, parku Křesomyslova nebo na louce u Vltavy U Kempinku.

Český hydrometeorologický ústav upravil svou výstrahu a podle předpovědi je Praha v extrémním povodňovém ohrožení. Vltava se může dostat až na třetí stupeň povodňové aktivity.

Kromě toho byl zastaven provoz pěti linek přívozů a lanové dráhy na Petřín. Jezdí už jen linka P3 na trase Lihovar - Dvorce. 

Městská část Praha 5 nejméně do soboty uzavřela Dětský ostrov a zrušila farmářské trhy na Andělu. 

Praha 7 oznámila, že může dojít k dočasnému uzavření ulice Nicholase Wintona, která spojuje Veletržní a Dělnickou. „Při výrazném přitékání vody směrem od ul. Veletržní bude komplikované zajistit schůdnost," píše se na webu radnice. Sedmička bude monitoruje i situaci v nedávno otevřeném Parku U Vody v Holešovicích. „V případě, že by bylo došlo k výstavbě protipovodňových zábran v ul. Varhulíkové, musel by se park rovněž uzavřít," sdělilo vedení městské části.

Praha 9 nechala připravit protipovodňová opatření v kritické oblasti Rokytky v Hrdlořezích. Situaci kolem Rokytky monitoruje i Praha 8, nechala zavřít cyklostezku A26 podél říčky. V úseku Libeň až Thomayerovy sady jsou postaveny protipovodňové zbrany. Dobrovolní hasiči Osmičky na Rohanu plní pytle s pískem, část už je položena před kulturním centrem Velký mlýn.

Firma vytvořila povodňovou mapu. Podívejte se, co vše může v Praze zaplavit stoletá voda

Se stoupající hladinou Vltavy přichází i obavy, kam až se voda dostane. Díky online mapě mohou lidé zjistit, co vše by v Praze zalila pětiletá, dvacetiletá a i stoletá voda.

„Největším problém pro Prahu bude podle současných modelů přítok ze Sázavy, která bude mít velké průtoky, a hlavní město nemá možnost, jak jej regulovat. Konkrétní situace bude také záviset na tom, jak přítok vody do Vltavy ovlivní Berounka. Na všech vodních dílech v Praze v tuto chvíli dochází k odtoku vody, aby byla metropole co nejlépe připravena na zvýšený průtok Vltavy v následujících dnech," zmínil Provazník. Město plánuje v sobotu i zastavit lodní dopravu a je připraveno na odplutí lodi Hermes, kde přespávají lidé bez domova.

Kromě zrušených kulturních akcí se neodehrají ani zápasy nejvyšší fotbalové ligy. Ligová fotbalová asociace odložila všechna utkání 8. kola Chance Ligy a 9. kola Chance Národní Ligy, nezahrají si tedy Sparta, Slavia, Bohemians, Dukla ani Žižkov.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Rezidentů 1, Prahy 8 a Prahy 4, Josefína Báčová

Štítky Praha, Vltava, povodně, bariéry, kaskáda, hasiči, Povodí Vltavy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Povodí Vltavy upouští z kaskády víc vody, Praha proto postavila povodňové bariéry a zavřela náplavky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.